Produžena izložba Milene Lah: dosad ju je obišlo više od 9000 ljudi

Produžena izložba Milene Lah: dosad ju je obišlo više od 9000 ljudi

Od otvorenja, 18. studenog, retrospektivnu izložbu Milene Lah “Sjaju sjaj – skulpture, slike i crteži” u Modernoj galeriji razgledalo je više od devet tisuća posjetitelja, pa je zbog iznimnog interesa publike produljena do 11. siječnja, izvijestila je u ponedjeljak ta zagrebačka galerija.

Kritička retrospektiva međunarodno priznate i osebujne kiparice iz druge polovine 20. stoljeća donosi više od 150 njezinih radova, nastalih tijekom pedesetogodišnje karijere, koji su za izložbu restaurirani i spašeni od propadanja. Naime, stjecajem okolnosti njezina su djela čuvana u lošim uvjetima, pa je izložbi prethodio zahtjevan restauratorski rad.

Uz fotografska uvećanja monumentalnih javnih skulptura Milene Lah postavljenih u brojnim gradovima u Hrvatskoj i Sloveniji, izložene su slike, crteži, te brojni tekstovi i bilješke o kiparstvu koje je pisala i objavljivala u katalozima i tisku, a u okviru izložbe prikazuje se i dokumentarni film o toj umjetnici u režiji Bogdana Žižića.

Izložena djela dolaze iz fundusa Moderne galerije i Gliptoteke HAZU, no većina su vlasništvo Igora Laha, kiparičina sin i skrbnika njezine ostavštine, koji je kao ponajbolji poznavatelj tog opusa bio i savjetnik na projektu, te je dostupan za vodstvo po izložbi.

Autorski tim izložbe, koji predvodi Branko Franceschi, Milenu Lah prikazuje kao preteču i protagonisticu estetike postmodernizma ‘par excellence’ kojom je pozicija stvaralaštva definirana kao “točka približavanja povijesnih i suvremenih estetskih programa s neprikosnovenim singularitetom umjetničkog ja, iz koje se plamen kreativnosti razvija u neočekivanim pravcima obogaćujući i šireći univerzum stalno novom i neponovljivom kvalitetom”.

Milena Lah (1920. – 2003.) završila je 1949. zagrebačku Akademiju likovnih umjetnosti, bila je članica majstorske radionice Vanje Radauša, a od 1963. i brojnih međunarodnih kiparskih simpozija na kojima ostvaruje kiparska djela u kamenu i drvu. Boravila je na mnogim studijskim putovanjima, od Pariza, Beča i Londona do Pekinga.

Leave a Reply