Plesna predstava “Tijelo” Mirjane Preis premijerno u ZKM-u

Plesna predstava “Tijelo” Mirjane Preis premijerno u ZKM-u

U Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) premijerno će biti postavljen kazališno-plesni projekt koreografkinje i dugogodišnje plesne pedagoginje ZKM-a Mirjane Preis, u kojemu kroz plesni pokret istražuje povezanost tijela i misli. Premijera će se održati u ponedjeljak 8. prosinca u Zagrebačkom kazalištu mladih s početkom u 19 sati. Slijedi izvedba istoga dana u 21 sat. 

Predstava je inspirirana pjesmom pjesnikinje Dorte Jagić “Rad tijela za početnike”, a bavi se procesima razmišljanja i osjećanja tijelom.

Jezikom suvremenog plesa, Preis u projektu izlaže ideje suvremene neuroznanosti o povezanosti tijela i misli, o tome da tjelesne funkcije utječu na način na koji poimamo svijet te da imaju posljedice koje možemo tek naslutiti.

Kako se ističe u najavi, u središtu je njezine pozornosti odnos tijela prema objektima u okolini, svjesnost koja nije odvojena od tijela već je čine tjelesne funkcije koje se očituju kao osjećaji, odgovor tijela na vanjske podražaje, te kako sve to utječe na stvaranje neuronske tjelesne mape u mozgu, a ona na nastanak emocija u tijelu.

Preis se pita je li dobro održavano tijelo pretpostavka za sreću, zaključujući kako su materijalni osjećaji i fizički pokreti nužni za proces razmišljanja.

Njezinu koreografsku zamisao izvodi mlada hrvatska autorica, koreografkinja i suvremena plesačica Ina Sladić.

Mirjana Preis koreografkinja je poznata po osebujnom, prepoznatljivom stilu i duhovitom plesnom izričaju. Na domaćoj je plesnoj sceni prisutna više od 40 godina, te je jedna od začetnika zagrebačke škole suvremenog plesa. Dobitnica je brojnih priznanja i nagrada, među kojima i Strukovne Nagrade UPUH-a 2012. za 40. godina uspješnog bavljenja plesom, te 2004. Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju plesnu predstavu.

 

Leave a Reply