ZAGREBAČKA FILHARMONIJA: Čari gitare oduševile prepunu dvoranu Vatroslava Lisinskog

ZAGREBAČKA FILHARMONIJA: Čari gitare oduševile prepunu dvoranu Vatroslava Lisinskog

Bio je ovo interesantni koncertni petak Zagrebačke filharmonije  – najprije je javnosti predstavljen budući šef dirigent orkestra – mladi i karizmatični maestro C, a potom je uslijedio koncert pod ravnanjem meastra Danzmayra na kojem je nastupila i hrvatska gitaristica svjetske reputacije Ana Vidović.

Ulaznice za koncert bile su rasprodane mnogo prije, tražilo se mjesto više –  fantastični umjetnici  i jednako zvučan program – Počelo je Trorogim šeširom skladatelja  Manuela de Falla koji vitalnu i autentičnu folklornu tradiciju Španjolske promiče u ozbiljnu umjetnost. Nastavljeno je Joaquín Rodrigovim Conciertom de Aranjuez, jednim od najpopularnijih djela  za gitaru uopće u kojem je Ana Vidović domaćoj publici dokazala zašto svojom velikom nadarenošću zauzima mjesto među elitnim glazbenicima u današnjem svijetu. Skladbe de Falle i Rodriga u klasičnoj su glazbenoj literaturi vrlo popularne upravo iz razloga što polaze od španjolskog folklora upakiranog u zvuk simfonijskog orkestra. To ih je i učinilo najistaknutijim predstavnicima španjolske glazbe uopće.

U drugom djelu programa izvedene su Elgarove Enigma varijacije koje se uobičajeno karakteriziraju kao prava engleska nacionalna glazba.

Preko Španjolske do Engleske, preko motiva nacionalne glazbe upakiranih u izvrsni zvuk simfonijskog orkestra, završila je ova zanimljiva koncertna  večer. Mo Danzmayr sa velikom je snagom i tehničkom konciznošću poveo orekstar, a za Anu Vidović se nadamo da ćemo ju češće viđati na hrvatskim koncertnim pozornicima.

Zagrebačka filharmonija nastavlja sa svojim Božićnim koncertom i Filharmonijskim balom, koji, iako tradicionalni, svake godine ponude neke nove zvuke tako odgovarajuće blagdanskom duhu i raspoloženju.

Leave a Reply