Zagreb darovao božićno drvce Ljubljani

Zagreb darovao božićno drvce Ljubljani

Grad Zagreb ove je godine, ususret nadolazećim blagdanima, darovao božićno drvce Ljubljani, kao potvrdu prijateljstva dvaju gradova, a u srijedu navečer bor je zasjao u punome sjaju kada su lampice zajedno upalili gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin.

Veliki bor krasi jedan od trgova, Figovec, u centru Ljubljane. Drvce je visoko devet metara, a među ostalim je okićeno licitarskim srcima i drvenim tradicijskim dječjim igračkama s područja Hrvatskoga zagorja.

Unatoč kiši, dobro posjećen i primljen svečani program u Ljubljani održan je u nazočnosti hrvatske veleposlanice u Sloveniji Vesne Terzić, direktorice Turističke zajednice Grada Zagreba Martine Bienenfeld, direktora Hrvatske turističke zajednice u Ljubljani Gorana Blažića i drugih uzvanika.

“Ljubljani smo upravo poklonili jedno veliko srce kao znak prijateljstva Grada Zagreba. To znači da Ljubljanu, ali i cijelu Sloveniju pozivamo u Grad Zagreb, koji postaje sve jača turistička destinacija”, rekla je Vesna Kusin.

Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković zahvalio je Gradu Zagrebu na lijepom daru rekavši “kako prijateljstvu Zagreba i Ljubljane nema kraja”. Ono traje do beskraja, dodao je.

Poželio je svako dobro stanovnicima Zagreba i Hrvatske i sretne blagdane. “Neka naša suradnja traje i dalje. Danas smo svi u europskoj obitelji i možemo razmijeniti dobre europske prakse. Uvjeren sam da će se ta suradnja nastaviti”, kazao je Janković.

Ljubljančani su sa zanimanjem razgledali božićno drvce, a posebno su im zanimljivi bili promotivni materijali i pozivnice Turističke zajednice Grada Zagreba da u vrijeme Adventa posjete hrvatski glavni grad.

Sve to mogli su primiti iz ruku Antuna Gustava Matoša, Marije Jurić Zagorke i ostalih povijesnih ličnosti koji su na trenutak povezali prošlost i sadašnjost, Zagreb i Ljubljanu.

Ljubljana je peti grad kojemu je Zagreb darovao božićno drvce, a do sada su ovaj simbolični znak prijateljstva primili Beč, Rim, Berlin i Budimpešta.

Tekst: HINA

Foto: HINA/ STA/ Daniel Novaković

Leave a Reply