Ženska inicijativa GO HNS-a: Pitanje invaliditeta pitanje je ljudskih prava

Ženska inicijativa GO HNS-a: Pitanje invaliditeta pitanje je ljudskih prava

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se od 1998. godine obilježava 3. prosinca, Ženska inicijativa HNS-a Grada Zagreba želi upozoriti na problem otežanog korištenja zagrebačkog javnog prijevoza osobama s invaliditetom.

Priopćenje Ženska inicijativa HNS-a Grada Zagreba prenosimo u cijelosti:

“U Zagrebu je, naime, u zadnje vrijeme primijećen poveći broj tramvaja stare proizvodnje, nepristupačnih osobama s invaliditetom. Postavljamo pitanje zašto je tome tako kad se tramvaji novije proizvodnje nalaze u spremištima i je li gradska uprava svjesna da je slijepoj osobi ili osobi s invalidskim kolicima vrlo teško ući u  „stari“ tramvaj ?

U Zagrebu, prema podacima, živi više od 90 000 osoba s invaliditetom čiji je udio u ukupnom broju stanovništva 11,6%. Najveći broj osoba s invaliditetom u radno je aktivnoj dobi, a u novoformiranoj bazi zaposlenih osoba s invaliditetom, u Gradu Zagrebu nalazi se 3500 zaposlenih.

Konvencija UN-a o pravima osoba s invaliditetom jamči, između ostalog, i neovisno življenje, uključenost u zajednicu i osiguranje osobne pokretljivosti. Ovim pravima jamči se prihvaćanje invaliditeta kao oblika različitosti te njegovo potpuno uvažavanje od strane države i društva. Uvažavanje invaliditeta preduvjet je poštivanja ljudskih prava osoba s invaliditetom, a instrumente uživanja tih prava potrebno je prilagoditi posebnim potrebama svake pojedinačne osobe.

Ženska inicijativa HNS-a Grada Zagreba smatra nedopustivim da loša i neefikasna gradska politika po pitanju zagrebačkog javnog prijevoza znatno otežava pristup javnim uslugama osobama s invaliditetom.” – piše upriopćenju Ženska inicijativa HNS-a Grada Zagreba.

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply