GRADSKA SKUPŠTINA: Prvo čitanje proračuna za 2015.

GRADSKA SKUPŠTINA: Prvo čitanje proračuna za 2015.

Proračun za 2015. iznosi 6,63 milijarde kuna, što je za 6,6 posto manjem nego 2014. zbog izmjene oporezivanja dohotka.

– Proračun je osakaćen za 781 milijuna kuna. Na taj način dodirnuli smo dno i takvo stanje je neodrživo.- rekao je Kojić predstavljajući proračun koji je pred zastupnicima Gradske skupštine u prvom čitanju.

Kojić je, uz to, upozorio da je poreznim promjenama Grad Zagreb izgubio 330 milijuna kuna decentraliziranih sredstava za đake, umirovljenike, zdravstvo i vatrogasce.

U odnosu na ovu godinu, najviše će se smanjiti rashodi za nabavu dugotrajne imovine (257 milijuna kuna ili 26 posto) i to u dijelu gradnje nerazvrstanih cesta, nabave poslovnih prostora i ostalih kapitalnih ulaganja. Smanjit će se i rashodi za tekuće donacije (160 milijuna kuna ili 30 posto) i to raznim udrugama, a bit će manje novca i za javne potrebe, priredbe, korištenje sportskih objekata, za potpore vrhunskom sportu i kulturi.

Zanimljiv je podatak da će se po građaninu u 2015. prosječno mjesečno trošiti 720 kuna, dok će, istodobno, svaka zaposlena osoba u gradski proračun prosječno mjesečno uplatiti oko 920 kuna poreza i prireza na dohodak.

Među važnija kapitalna ulaganja, bilo da je riječ o izradi projekte dokumentacije, adaptaciji ili gradnji ušli su: Muzička akademija, Osnovna škola Odra, Klinička bolnica “Sveti Duh”, Centar neovisnog življenja, OŠ Ivanja Reka, Psihijatrijska bolnica “Sveti Ivan”,OŠ Horvati, ŠRC NUR Borovje, XII gimnazija i ŠRC Klaka.

Osim toga, uredit će se Radnička cesta, Radićeva ulica, Franjčevićeva-Bilogorska, parkiralište kod Doma zdravlja Zagreb Zapad, Alagovićeva ulica, pješačko-biciklistička staza Veliko Polje-Buzin, Zadvorska ulica, Dobrilina, Vrbje, Karlovačka cesta i Ulica Ivana Zahara.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply