GRADSKA SKUPŠTINA: Proračun nije po mjeri oporbe

GRADSKA SKUPŠTINA: Proračun nije po mjeri oporbe

Sa zagrebačkim proračunom nisu zadovoljni u HDZ-u koji smatra da prioriteti nisu dobro posloženi jer se uzima najugroženijima, ni u SDP-u koji predlaže mjere za poboljšanje proračuna i povećanje gradskih prihoda.

“Proračun nema ni glavu niti rep, nije socijalan i razvojan, a prioriteti u proračunu nisu dobro posloženi”, ocijenio je potpredsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) te optužio Gradsku upravu da su “udarili” na najosjetljiviju skupinu – zdravstvo, školstvo, socijalu, vatrogastvo, dok se, s druge strane, “dižu intelektualne usluge i trošak Ureda gradonačelnika”.

“Treba se pokriti s dekom onoliko koliko je dugačka, no očito je da će noge ili ruke ostati pothlađene”, kaže Mikulić.

Upozorio je da će rubni dijelovi grada opet ostati bez asfaltiranih cesta, vodovoda i kanalizacije, kao i na problem manjka investicija, poglavito u škole i vrtiće.

Zamjenici gradonačelnika Sandri Švaljek, koja je najavila prodaju gradskih kapitalnih nekretnina, poručio je kako nije dobro da se povodi primjerom nesposobne Vlade. Ustvrdio je da gradsko vodstvo nije doraslo aktualnom trenutku i stanju financija pa preljevaju iz šupljeg u prazno – prvo su Zagrebački holding prebacili na teret grada, a sada rade obratno.

Mikulić se začudio tvrdnji pročelnika Gradskog ureda za financije Slavka Kojića da nije znao da će se ići u smjeru poreznih reformi, iako ih je Vlada najavljivala još u rujnu.

Potpredsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić (SDP) rekao je da SDP predlaže 33 mjere “koje traže malo soli, hrabrosti i odvažnosti da bi se realizirale” kako bi se mogli povećati gradski prihodi i servisirati dugovi Zagrebačkog holdinga, umjesto da se traže isprike.

Zagrebački SDP tako predlaže stvaranje mape 100 javnih gradskih prostora od posebnog interesa, uspostavu centralnog mjesta za EU sufinaciranje projekata, među kojima i lakošinske željeznice i sljemenske žičare. Tu je i osnivanje tvrtke Energo Zagreb za distribuciju električne energije, uspostava medijatora za energetsku učinkovitost i sl.

“Bez takve nove paradigme i proizvodnje porezna baza će se smanjivati”, rekao je Bernardić. Osvrnuo se i na decentralizirane funkcije ocjenivši da u zemlji poput Hrvatske decentralizirano školstvo i nema puno smisla jer učenici ionako uče iz istih udžbenika.

“Gdje su potpore izvozu'”, upitao je i naglasio da više ne žele maćehinski odnos prema gradskoj imovini već naplatu potraživanja i kupovinu zemljišta po realnoj cijeni.

Margareta Mađerić (HDZ) replicirala mu je da bi bila sretna kad bi se tim mjerama i jedan kotačić pomaknuo prema naprijed te ga prozvala zašto na takav način ne govori o državnom proračunu u Hrvatskom saboru gdje je zastupnik.

Bernardićeva izjava da bi se trebali ugledati na gospodarski napredak u Južnoj Koreji izazvala je smijeh u zastupničkim klupama.

“Pa nismo mi Korejci”, odvratio mu je Davor Štern (Lista Milana Bandića). Zbog Vladine porezne reforme je gradski proračun ostao kraći za 10 posto, rekao je Štern i upitao Bernardića kako bi se ponašao kad bi ostao bez 10 posto novca u svom kućnom budžetu. “To je nasilje”, dodao je.

Nestranački zastupnik Vladimir Ferdelji poručio je da se ne smiju dizati opterećenja građanima i investitorima koji su ionako preopterećeni nego trošiti što se ima, a uštedjeti, primjerice, na rashodima za zaposlene tako da se novim zaposlenikom zamjeni tek svaki četvrti koji ode iz Gradske uprave.

Tekst: Hina

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply