U psihijatrijskoj bolnici na Jankomiru predstavljeno sedam novih suvremenih programa integrativne psihijatrije

U psihijatrijskoj bolnici na Jankomiru predstavljeno sedam novih suvremenih programa integrativne psihijatrije

U Psihijatrijskoj bolnici „Sveti Ivan“ u Zagrebu, predstavljeno je sedam novih suvremenih programa integrativne psihijatrije sa ciljem prevencije, liječenja i rehabilitacije psihičkih bolesnika.

Predstavljanju programa prisustvali su zamjenice gradonačelnika Grada Zagreba Sandra Švaljek i Vesna Kusin, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum, predstavnik Ministarstva zdravlja Tomislav Điđera i ravnatelj Psihijatrijske  bolnice „Sveti Ivan“ Igor Filipčić.

– Kada se događju neke nove stvari u psihijatrijskim bolnicama, pa tako i sada u Psihijatrijskoj bolnici Sv.Ivan popularnijoj pod imenom Jankomir. Uvijek je to na tragu da pokušamo razbiti stigmu da se radi o bolestima od koje može svatko oboljeti, i da se o njima razgovora na način kao i o nekim drugim tjelrsnim bolestima. Cilj ovakvih  projekata je taj da su oni dostupni građanima i isto tako ako će okolina prepoznati problem onaj kojem treba pomoć brže će se uključiti u program pomoći. Programi  su različiti, obuhvačaju razne dobne skupine, ljude pogođene raznim traumama.  Program kao takav je poseban  i do sada ovako nešto nismo imali u Gradu Zagrebu.- rekla je Mirna Šitum, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo.

– Novim psihoterapijskim i edukativnim programima koji se provode u našim dnevnim bolnicama, ambulantama i suradnim ustanovama cilj nam je unaprijediti prepoznavanje, liječenje i rehabilitaciju psihičkih bolesnika. Vjerujem da ćemo ovim programima smanjiti stigmu, poboljšati kvalitetu života i pomoći u razvoju novih životnih vrijednosti naših bolesnika i njihovih obitelji.- rekao je ravnatelj Psihijatrijske bolnice „Sveti Ivan“ Igor Filipčić.

Programi su:

  1.  RIPEPP – program ranih intervencija kod prvih epizoda psihotičnih poremećaja
  2.  RIO 1 i 2 – program Razum i osjećaji; terapijski program namijenjen osobama s poremećajem ličnosti
  3.  STUP – preventivno-terapijski i rehabilitacijski program namijenjen osobama kod kojih je došlo do razvoja stresom i traumom uzrokovanih poremećaja
  4.  KOCKA – terapijsko-rehabilitacijski program za osobe s problemskim kockanjem i ovisnošću o kockanju
  5.  H(RANA) – program dnevnog liječenja oboljelih od poremećaja prehrane, dnevna bolnica za anoreksiju i bulimiju nervozu;
  6.  PAM – program za pamćenje, za osobe oboljele od Alzheimerove i drugih demencija
  7. PIPS – program integrativne psihijatrije namijenjen prepoznavanju i liječenju psihičkih poremećaja u kroničnih tjelesnih bolesnika i kroničnih tjelesnih poremećaja u psihičkih bolesnika.

U svrhu što sveobuhvatnije i kvalitetnije rehabilitacije i resocijalizacije bolesnika organiziran je i Klub „Zajedno“, koji djeluje u sklopu Udruge za zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja. Klub je svakodnevno otvoren od 16 do 19 sati i djeluje kroz literarnu, lutkarsku, dramsku, likovnu, glazbenu, kreativnu i računalnu radionicu, radionicu zdravog života te grupe podrške.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply