SANDRA ŠVALJEK: u Zagrebu ne poskupljuje komunalna naknada

SANDRA ŠVALJEK: u Zagrebu ne poskupljuje komunalna naknada

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek odbacila je u subotu navečer nagađanja o povećanju komunalne naknade u Zagrebu, ali zbog manjih prihoda u gradskom proračunu najavila je provođenje niza mjera štednje i rezanja.

“Prije svega uštede se odnose na tzv. nabavu dugotrajne imovine ili kapitalne rashode. Morali smo pronaći i način za uštede na brojnim drugim stavkama od tekućih donacija do sufinanciranja programa u sportu i kulturi. Financiranje Dinama i ostalih klubova još nije odlučeno. Nakon što se donese gradski proračun za 2015. Savez sportova grada Zagreba izradit će program sufinanciranja potreba u području sporta i tada će se znati što će se i u kojoj mjeri financirati”, istaknula je Švaljek u Dnevniku HTV-a.

Po prijedlogu gradskog proračuna za 2015. godinu, koji je upućen u skupštinsku proceduru, proračunski rashodi smanjeni su za 450 milijuna kuna.

“Riječ je o padu rashoda za otprilike sedam posto, u odnosu na 2014., što je posljedica prije svega izmjena zakona o porezu na dohodak i zakona o financiranju jedinica područne i lokalne samouprave. Zbog zakonskih izmjena gradski će proračun, prema nekim procjenama, ostati bez oko 780 milijuna kuna. To odgovara iznosu od oko 12 posto prihoda iz 2014. godine”, kazala je Švaljek.

Vezano uz najavljenu prodaju gradskih nekretnina, istaknula je da nije riječ o rasprodaji. “Naprotiv, radi se o aktiviranju imovine koja je do sada bila neaktivna i nije bila privedena svrsi”, rekla je pojasnivši kako je riječ o termama Blato, bloku Badel, Zagrepčanki, Gredelju i prostoru Zagrebačkog velesajma, koji, kako je rekla, nisu bili u razvojnoj funkciji niti su doveli do zapošljavanja. Također je najavila da će se neki projekti odgoditi ili će se smanjiti njihov obujam, te da će se Sljemensku žičaru nastojati financirati sredstvima Europske unije.

Na pitanje o Zagrebačkom holdingu, rekla je kako traje proces njegova restrukturiranja uz traženja mogućnosti uštede, bez povećanja cijena, te je najavila da će za čelnika Holdinga uskoro biti raspisan javni natječaj.

Budući da Milan Bandić ne može obnašati dužnost gradonačelnika dok traje istraga u Aferi Agram, njegova zamjenica istaknula je kako je opunomoćena da samostalno donosi odluke, uz konzultaciju sa suradnicima.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply