Zapaljena prva adventska svijeća na Manduševcu

Zapaljena prva adventska svijeća na Manduševcu

Ususret Božiću, početak došašća i ove je godine obilježen tradicionalnim paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu oko zdenca Manduševca na središnjem zagrebačkom trgu, čime je i službeno u subotu navečer počela manifestacija Advent u Zagrebu.

Službu riječi predvodio je zamjenik biskupa vikara za grad Zagreb mons. Zvonimir Sekelj i župnik župe Svete Marije na Dolcu prečasni Zlatko Golubić, a svečanosti su, uz mnoštvo građana, sudjelovale zamjenice zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek i Vesna Kusin te predsjednik zagrebačke Skupštine Darinko Kosor.

“Dojmio me se broj sugrađana okupljenih oko Manduševca na prigodnom programu”, izjavila je Švaljek novinarima nakon obreda, najavivši bogat ovogodišnji program: fuliranje u Tomićevoj, klizanje na Tomislavovom trgu te, prvi put, klasičnu glazbu s pojedinih balkona u gradskom središtu.

Darinko Kosor paljenje prve adventske svijeće nazvao je duhovnim i simboličnim događajem i pozvao Zagrepčane da se ovih dana sjete sugrađana u potrebi.

Peta po redu manifestacija Advent u Zagrebu, u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba i partnera, trajat će do prvih dana iduće godine. Uz niz već poznatih i uspješnih sadržaja, ove će godine kod zagrebačkog Glavnog kolodvora biti otvoren srebrno-bijeli Ledeni park s klizalištem.

U Turističkoj zajednici Grada Zagreba ističu veliko zanimanje domaćih i stranih turista za tu manifestaciju, posebno iz Velike Britanije, Italije, te Slovenije, čijem glavnom gradu Ljubljani Grad Zagreb ove godine daruje božićno drvo s hrvatskim ukrasima – tradicionalnim drvenim igračkama u velikim prozirnim kuglama, kakvo je prijašnjih godina darovao Beču, Rimu, Berlinu i Budimpešti.

Troškovi Turističke zajednice za ovogodišnji Advent u Zagrebu slični su lanjskim i kreću se oko tri milijuna kuna, od čega 1,5 milijuna kuna ide za Ledeni park na Tomislavovom trgu s klizalištem, a još oko 1,5 do 2 milijuna kuna utrošit će za promociju manifestacije.

Uz zagrebačku Turističku zajednicu u organizaciji sudjeluju Grad, Koncertna direkcija Zagreb, brojne kulturne ustanove, ugostitelji i trgovine.

Tekst: HINA

Foto: HINA/Dario GRZELJ

 

 

Leave a Reply