Posjet stambenoj zajednici Stančić

Posjet stambenoj zajednici Stančić

Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek na poziv ravnateljice Centra za rehabilitaciju Stančić Sanjice Grbavac, posjetila je korisnike u stanovima u naselju Jelkovec, koje je Centar dobio u najam od Grada Zagreba za smještaj osoba s invaliditetom u organizaciji Službe organiziranog stanovanja u zajednici.

– Nalazimo se u stambenoj zajednici Stančić, kao što ste vidjeli stan je prilagođen štićenicima. Pored ovog stana u Jelokovcu se nalazi još sedam stanova, koji su također prilagođeni potrebama štićenicima. Korisnici ovakvih stambenih zajednica imaju potrebnu skrb 24 sata na dan. Prednost ovakve zajednice je taj što su štićenici u okruženju doma kakvog svi mi imamo, a to je najvažnije za njihovu dobrobit i za integraciju u društvo.- rekla je Sandra Švaljek.

U  osam stanova živi 27 osoba s intelektualnim i drugim teškoćama zrelije dobi (cerebralna paraliza, komunikacijske teškoće i slično), u pravilu po njih četvero, različitog spola, u jednom stanu. Korisnici, prema mogućnostima, sudjeluju u svakodnevnim kućanskim poslovima i postepeno se uključuju u život zajednice, kroz nabavku namirnica, kupovinu odjeće, posjete kulturnim i drugim manifestacijama i druženju, uz 24-satnu podršku stručnih osoba.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply