Prestižna biciklistička utrka Tour de Pologne

Prestižna biciklistička utrka Tour de Pologne

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Sandra Švaljek sastala se danas u Gradskoj upravi s predstavnicima biciklističke utrke Tour de Pologne 2016, počasnim konzulom RH u Krakovu Pawelom Wlodarczykom, predsjednikom poljsko-hrvatske parlamentarne grupe u Republici Poljskoj Tomaszom Glogowskim te organizatorom Projekta Czeslawom Langom.

– To bi bila jedna vrlo lijepa promocija Hrvatske u cjelini i njenih turističkih potencijala. Na razini Grada Zagreba možemo iskazati spremnost na suradnju u organizaciji takve utrke.- rekla je zamjenica Sandra Švaljek predstavnicima Utrke.

Povod sastanka bila je inicijativa poljskih gostiju da se jedna etapa utrke Tour de Pologne 2016. održi u Republici Hrvatskoj, točnije između Zagreba i Opatije. Kako su naglasili, to bi bio najveći poljsko-hrvatski projekt u zadnjih 25 godina, a održavao bi se pod motom Tour de Pologne – sport and culture connect Poland and Croatia. Na utrci, koja je četvrto rangirana utrka u Europi, sudjeluju najbolje ekipe iz cijelog svijeta, a promoviraju se sva mjesta kroz koja prolaze.

Tour de Pologne u više navrata izašla je iz granica Poljske, tako se dio utrke održavao u Češkoj, prošle godine utrka se čak vozila u Italiji pod imenom Iz Italije, do Poljske.

Biciklistička utrka Tour de Pologne je najprestižniji sportski događaj u poljskom, s 86-godišnjom tradicijom. Tour de Pologne vozio seprvi put je u rujnu 1928 godine.  Prvo izdanje utrke je u organizaciji Društva biciklista u Varšavi i novinama “Sport Review”.  Utrka  je postala jedna od najvećih sportskih događaja u međuratnoj Poljskoj.  Utrka je oživiljenja nakon Drugog svjetskog rata, 1947. do 1992. godine bila  je organizirana kao amaterska utrka.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply