Poslove iz nadležnosti gradonačelnika preuzima Sandra Švaljek

Poslove iz nadležnosti gradonačelnika preuzima Sandra Švaljek

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek izjavila je da su dobili rješenje Županijskoga suda iz kojeg je vidljivo da ona prema Zakonu o jedinicama lokalne samouprave i Statutu Grada Zagreba preuzima poslove iz nadležnosti gradonačelnika.

Istaknula je da samim time gradonačelnik Milan Bandić ne može obnašati, odnosno obavljati one poslove koje gradonačelnik obavlja prema Statutu i Zakonu. Pojasnila je kako to znači da Bandić ne može dolaziti na sjednice zagrebačke Gradske skupštine i sve ono što je pobrojano u Zakonu, odnosno u Statutu.

Upitana znači li to da Bandić ne može doći ni u Gradsku upravu, niti u Zagrebački holding, Švaljek je odgovorila potvrdno. No, na upit znači li to da je Bandićeva funkcija samo reprezentativna, Švaljek je odgovorila: “On je gradonačelnik”.

Poručila je da grad normalno funkcionira. “Grad ima svog, mogli bismo reći, vršitelja dužnosti gradonačelnika, odnosno gradonačelnice u ovom trenutku. Sve aktivnosti Grada, Zagrebačkog holdinga i drugih trgovačkih društava u vlasništvu Grada normalno se odvijaju i naprosto to je i najbolje tako i to je doista ono što je jedino u interesu građana Grada Zagreba”, istaknula je Švaljek.

Na pitanje znači li to da ona načelno nema zabrane kontakata s gradonačelnikom Bandićem, Švaljek je odgovorila da se to rješenje ne odnosi na nju.

“Ja vam ne mogu reći da li ja imam zabrane, jer rješenje doista ne tretira mene ni u kom trenutku i ni na kojem mjestu. Prema tome, gradonačelnik je upoznat sa svojim mogućnostima u uvom trenutku i s time kako na najbolji način štititi svoje vlastite interese, a u skladu s tim rješenjem”, poručila je Švaljek.

Na pitanje kako će se ponašati prema Bandiću, rekla je da će se “s njim pozdraviti”.

Jedan od uvjeta da se Bandić tijekom istrage u aferi Agram može braniti sa slobode bilo je i da pred sucem istrage obeća kako neće obavljati svoju dužnost na koju je izabran na posljednjim lokalnim izborima.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply