Od 27. do 29. studenog umjetnici improviziraju u SC-u

Od 27. do 29. studenog umjetnici improviziraju u SC-u

Međunarodni festival improvizacije “Improspekcija”, čije se osmo izdanje održava od 27. do 29. studenog u Studentskom centru i Teatru&TD, ponovno će se baviti različitim načinima umjetničkih improvizacija, no ove godine neće se zadržati samo na kontekstu izvedbe već će obraditi šire područje umjetničke prakse.

“Zanima nas u kojoj je mjeri improvizacija sastavni, a možda i elementarni dio stvaralačkog čina. Pozvali smo umjetnike različitih medija, plesa, kazališta, glazbe, filma, instalacija i graphic recordinga da kroz svoju praksu promišljaju improvizaciju, odnosno da kroz improvizaciju promišljaju vlastitu praksu”, najavljeno je iz SC-ove Kulture promjene.

Umjesto fokusiranja na pojedine radove time u prvi plan stavljamo procese koji ih stvaraju, ali ne zastaju u njima, već se kroz njih oplođuju i iz njih nastavljaju, dodaje se.

Trodnevni program festivala donosi, među ostalim, posljednji solo istaknutog plesnog umjetnika Julyena Hamiltona “PLAY”, nakon kojeg će se održati razgovor sa sudionicima festivala, a Hamilton će održati i radionicu za plesače “Stvaranje plesova – poetsko bogatstvo” u Zagrebačkom plesnom centru.

Najavljene su tri premijerne plesne izvedbe – “Vrijednost je dinamički suvišak svake funkcije” Marijane Krajač i Sonje Pregrad, “Indigo” Sonje Pregrad, Zrinke Šimičić Mihanović i Zrinke Užbinec, te “Prema početku” Ane Kreitmayer.

U MM centru će se premijerno prikazati plesni film “Amoroso” Silvie Marchig, pseudo-dokumentarno svjedočanstvo nastalo iz video materijala snimljenog tijekom istraživačkog projekta “KIK Melone Amoroso”, a predstavit će se i novo izdanje multimedijalno-glazbenog programa “Noćne vizije”, rezultat dvotjedne multimedijalne rezidencijalne radionice za glazbenike, audio, video i performans umjetnike mlađe generacije.

Izvest će se predstave “Od terora. Zaustavljanje. Razgovaranje. Ispreplitanje” autorice koncepta i redateljice Marine Petković Liker i “O ljudima” koji razmatra kakva bi tjelesnost bila moguća da je organizirana prema vlastitim mogućnostima, a ne vanjskim, strukturalnim očekivanjima.

Predstavit će se rad “Sat, stolica” Roka Crnića, prvi dio dugotrajnijeg istraživačkog procesa koji se odvija u sklopu diplomskog rada na Odsjeku za nove medije zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti te “Graphic recording”, u kojemu će umjetnica Johanna Benz, koristeći praksu “grafičkog bilježenja” dokumentirati događaje, sadržaje i atmosferu festivala vizualnim jezikom u analogoj kombinaciji slike i teksta. Njezini crteži bit će izloženi u kafiću &TD-a tijekom čitavog trajanja festivala.

Program prate publikacija Improspekcije2014 s razmišljanjima sudionika festivala o improvizaciji kao dijelu njihove umjetničke i autorske prakse te razgovorima s umjetnicima i publikom. Festival će uživo “grafički” bilježiti umjetnica Johanna Benz.

Festival je dio projekta koji se od 2007. kontinuirano bavi improvizacijom kao izvedbenom formom, radeći na razvoju i afirmaciji domaće improvizacijske scene, ali i kritički promišljajući istu tu izvedbenu formu.

Njime se otvara dijalog s umjetnicima iz različitih medija, potiče intermedijska i interdisciplinarna suradnja i istražuje drugačije načine komunikacije s publikom te umjetnicima iz različitih medija. Obuhvaća radove domaćih i stranih autora s područja suvremenog plesa, kazališta, novih medija i vizualnih umjetnosti.

Tekst: HINA

Foto:HINA/Kultura promjene/ua

Leave a Reply