Sveta Stolica i Republika Hrvatska – Dvadeset godina diplomatskih odnosa

Sveta Stolica i Republika Hrvatska – Dvadeset godina diplomatskih odnosa

U palači Dverce svečano je predstavljena knjiga Sveta Stolica i Republika Hrvatska:dvadeset godina diplomatskih odnosa (1992.-2012.),  svečanosti su nazoćili predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, apostolski nuncij u Zagrebu NJ.E. nadbiskup Alessandro D’Errico i veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Filip Vučak.

Knjiga je zbornik radova sudionika konferencije održane u Rimu, 29. listopada 2012. godine,  prigodom 20. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Svete Stolice i Republike Hrvatske.

U iznimno teškom vremenu okupacije i okrutnog rata, doprinos Svete Stolice osamostaljenju i međunarodnom priznanju Hrvatske iznimno je važan, izjavio je predsjednik Ivo Josipović povodom predstavljanja knjige “Sveta Stolica i Republika Hrvatska – Dvadeset godina diplomatskih odnosa (1992-2012)”, koja “čuva sjećanje na herojsko razdoblje hrvatske suvremene povijesti”.

Kardinal Bozanić ocijenio je znakovitim što je predstavljanje knjige u Zagrebu upriličeno u danima kada se komemorira još jedna važna obljetnica za Europu i svijet, 25. godišnjica pada Berlinskog zida, koji je bio ključni događaj za urušavanje komunističkoga totalitarizma.

“Padom Berlinskoga zida otvorena je nova stranica povijesti za narode Europe. Gledano u širem kontekstu, to je i u Hrvatskoj omogućilo nova događanja 90-ih godina prošlog stoljeća u kojem je – kako reče sveti papa Wojtyla u Mariji Bistrici, 3. listopada 1998. – Europa bila “obilježena trima velikim zlima: fašizmom, nacizmom i komunizmom”, rekao je Bozanić.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply