U srijedu odluka o Bandićevoj slobodi

U srijedu odluka o Bandićevoj slobodi

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda objavit će u srijedu prijepodne odluku o žalbama na prošlotjedno rješenje suca istrage kojim je prihvatio jamčevine koje su za obranu sa slobode ponudili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i njegovi pritvoreni suosumnjičenici u aferi Agram.

Sudac istrage Zdenko Posavec, koji je ranije čak dva puta na Uskokov zahtjev Bandića odlučio bezuvjetno zadržati u Remetincu, prošlog je tjedna prihvatio njegovu jamčevinu. Odluči li Bandić prihvatiti mogućnost da boravak u Remetincu zamijeni obranom sa slobode, i postane li odluka na koju se uz Uskok žalila i većina branitelja pravomoćnom, Bandić će pred sucem istrage morati obećati da neće kršiti uvjete jamstva, odnosno da neće obavljati dužnost na koju je izabran na lanjskim izborima.

“Vijeće je zasjedalo i donijelo odluku, no ona će tek ujutro biti objavljena i otpremljena strankama”, kazao je Hini glasnogovornik suda Krešimir Devčić.

Iako je prema neslužbenim informacijama za obranu sa slobode ponudio nekretnine vrijedne preko 22 milijuna kuna, sudac je zaključio da je 15 milijuna dovoljno jamstvo da tijekom istrage neće utjecati na svjedoke i ponoviti nedjelo. Ipak, zbog mogućeg ponavljanja kaznenog djela Bandić, kao i ostali njegovi suradnici koji su na gradskim dužnostima, neće na slobodu ako se ne odreknu obavljanja svojih dužnosti.

Za razliku od Bandića, kojem je prihvatio jamčevinu manju od ponuđene, iako je i dalje riječ o najvišoj jamčevini nakon 12,4 milijuna koje je u nekretninama svojih prijatelja založio Ivo Sanader, sudac istrage je za ostale u aferi Agram povisio iznose koje moraju položiti na račun suda prija izlaska iz Remetinca.

Tako je, primjerice, za direktora Zagrebačkog holdinga u ostavci Slobodana Ljubičića iznos jamčevine podigao s 2,4 milijuna na čak pet milijuna kuna, vlasniku građevinske tvrtke Bramgrad Branku Mihaljeviću s 4,2 milijuna na sedam milijuna kuna, a pročelniku stručne službe gradonačelnika Vidoju Bulumu sa 150.000 na 300.000 kuna.

Potvrdi li izvanraspravno vijeće zadnju Posavčevu odluku, što se može očekivati s obzirom da je donesena u skladu s ranijim napucima tog tijela, Bandić i ostali neće na slobodu dok na sudu ne dokažu da su uplatili novac ili založili nekretnine, te pred sucem istrage obećaju da će se pridržavati izrečenih mjera opreza.

Od osumnjičenih u aferi Agram, iz Remetinca su prvi izašli pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco, suvlasnik CIOS-a Petar Pripuz i direktor Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivan Markus. Osim Bandića, Ljubičića, Mihaljevića i Buluma iza rešetaka su ostali gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, direktor ZET-a Ivan Tolić, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply