Od sutra Dani fotografije Toše Dabca

Od sutra Dani fotografije Toše Dabca

Šesti dani fotografije Arhiva Tošo Dabac koji uključuju izložbe, predavanja i radionice otvaraju se u srijedu u Dabčevom Arhivu u zagrebačkoj Ilici 17 te u Galeriji čitaonice Muzeja suvremene umjetnosti (MSU).

Dani fotografije Arhiva Tošo Dabac ne žele samo javnosti prezentirati neiscrpan opus slavnog hrvatskog fotografa, nego ponajprije promovirati umjetnost fotografije, ukazati na važnost proučavanja medija fotografije u širem smislu, kao i standardne muzejske prakse čuvanja, zaštite i vrednovanja fotograđe. Tako se predavanjima, studijskim izložbama, suradnjom domaćih i stranih umjetnika i teoretičara, stvara svojevrsna platforma za razmjenu iskustava o tom mediju.

Ove godine Dani fotografije započinju izložbom Toše Dabca “A-Z /Arhitektura Zagreba”, koja će predstaviti autorov ciklus crno-bijelih fotografija na temu arhitekture Zagreba s ciljem kontekstualizacije primjenjene, odnosno funkcionalne fotografije ovog autora na suvremenoj umjetničkoj sceni.

Izložba će obuhvatiti šezdeset fotografija nastalih u vremenskom rasponu od 1930-ih do 1960-ih godina. Tošo Dabac (1907-1970) u ovom je specifičnom i zahtjevnom fotografskom podžanru ostvario zanimljive, originalne i nadahnute snimke, a mnoge od njih će zagrebačkoj publici biti predstavljene prvi put. Tematskom izložbom nastavlja se dosadašnja praksa Dana fotografije Arhiva Toše Dabca “otkrivanjem” manje poznatih cjelina iz iznimno bogatog umjetničkog opusa autora, široj javnosti najpoznatijeg po fotografijama ciklusa “Ljudi s ulice”, nastalih tridesetih godina prošlog stoljeća.

Prvi Dani fotografije Arhiva Tošo Dabac održani su 2007. godine, o stotoj obljetnici Dabčeva rođenja, a u šestom će izdanju imati tematski raznolik program sastavljen od trinaest predavanja i četiri fotografske radionice. U radionicama će sudjelovati niz priznatih fotografa srednje i mlađe generacije – Miljenko Bernfest, Damir Fabijanić, Luka Kedžo, Bojan Mrđenović, Darije Petković, Tanja Deman, Damir Tiljak, Mirjana Vodopija, kao i povjesničara umjetnosti antropologa i teoretičara dizajna – Goran Arčabić, Miha Colner, Tončika Cukrov, Silva Kalčić, Leonida Kovač, Igor Kuduz, Sonja Leboš, Iva Prosoli, Ivan Rupnik i Irena Šimić.

Na fotografskim radionicama polaznici će se imati priliku teorijski i praktično upoznati s različitim fotografskim modusima i izričajima, a najbolji radovi nastali na radionicama bit će izloženi u prostoru Arhiva Tošo Dabac. Ova vrsna manifestacija posvećena fotografiji održavat će se do 19. prosinca.

Program šestih dana fotografije Arhiva Tošo Dabac

Tekst: HINA/ZNA.HR

 

Leave a Reply