DAMIR VRBANOVIĆ: Vandalizam na utakmici bio je direktan napad na hrvatski nogomet

DAMIR VRBANOVIĆ: Vandalizam na utakmici bio je direktan napad na hrvatski nogomet

u hotelu Hilton održana je konferencija za novinare koja je sazvana zbog  nemilih  događanja na kvalifikacijskoj utakmici Italije i Hrvatske u Milanu, kada je u 75. minuti utakmice zaustavljena utakmica zbog stotinjak Hrvatskih navijača koji su bacali baklje na teren.

Uz sve napore koje je HNS poduzeo vezano za susret Hrvatske i Italije, u zadnja tri mjeseca održani su brojni sastanci, čak i na sami dan održavanja utakmice održana su dva sastanka sa organizatorima i ukazano je na veliki broj onih koji su evidentriani izgrednici koji su svoje karte kupili u Sloveniji i Trstu, incident se ipak dogodio, a najveće posljedici snositi će opet Savez.

-Radi se o koordiniranoj akciji, o čistom atentatu na hrvatski nogomet jedne manje skupine huligana. Pravi navijači, njih 6602 s ulaznicom kupljenom preko HNS-a, nisu napravili niti jedan jedini incident. Borit ćemo se onako kako možemo i onako kako zakon nalaže i molimo državne institucije da naprave svoj posao. Očito je stvar otišla predaleko, a problem su nam prije svega gostovanja, i reprezentativna i klupska, i sve ovisi o uspješnosti lokalne policije- rekao je Damir Vrbanović

Kazna od UEFE još nije stigla, pretostavlja se da će biti  novčana.

– Izvještaj Uefe pisan je na 15 stranica i uskoro će donijeti odluku. Svjesni smo da ćemo biti kažnjeni, i pokušat ćemo tu kaznu ublažiti dokazujući da smo mnogo toga poduzeli u preventivi. Mislimo da će kazna biti novčana, a ostalo ne želim prejudicirati. Dobit ćemo priliku očitovati se za svoj dio priče, ali u pravilniku postoji stavka u ‘objektivnoj odgovornosti’ za sve svoje navijače. Pozvat ćemo se na naša ranija upozorenja, a siguran sam da će Talijanski nogometni savez biti kažnjen za nevjerojatan organizacijski propust- rekao je Damir Vrbanović

HNS je do sada potrošio oko 3 milijuna kuna na kazne, Zoran Cvrk bez obzira na veliki iznos plaćenih kazni do sada, ne smatra da smo došli do faze da prekršaje koje rade izgrednici treba pretvoriti u drastične kazne.

–  Vjerujem da nije vrijeme za promjenu zakona, da nismo u sitaciji u kakvoj je bila Engleska. Ne želimo govoriti o slučajnim ili namjernim propustima Talijana, o tome će suditi disciplinski postupak, ali mi ćemo odgovarati za sve naše navijače, bez obzira kako su kupovali ulaznice. Radi se o čistom huliganizmu, koji se na našim prostorima ne zbiva od jučer.- rekao je Zoran Cvrk.

Dubravko Perec, voditelj Odsjeka za sprečavanje nereda na sportskim natjecanjima MUP-a naglasio je kako je policija za vrijeme utakmice dobila informaciju kako navijači spremaju prekid.

– Na kraju se pokazalo da su navijači napravili nered i koristili pirotehniku. Uhićeno je 17 navijača, jedan od njih je maloljetan i pušten je na slobodu. Zavisno o odluci talijanskog suda protiv njih u Hrvatskoj mogu biti izrečene zabrane pohađanja sportskih događaja.- rekao je Dubravko Perec.

Za četvrtak je dogovoren sastanak u Ministarstvu unutarnjih poslova, sazvano je Nacionalno vijeće za borbu protiv huliganizma u sportu.

Tekst:  Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply