Martinje u Zagrebu

Martinje u Zagrebu

Tradicionalna dvodnevna manifestacija Martinje v Zagrebu održava se na Trgu bana Josipa Jelačića 14. godinu zaredom, u organizaciji Grada Zagreba – Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo, KUD-a Prepuštovec, udrugaZagrebačko vinogorje i Vinska cesta Grada Zagreba te vinara Zagrebačke županije. Centralnom dijelu obilježavanja Dana sv. Martina, krštenju mošta, prisustvovala je i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Sandra Švaljek, koja je bila kuma mladome vinu.

U okviru manifestacije, 15-ak martinjskih biškupa iz raznih dijelova Hrvatske krenulo je iz Hrvatske kuće Materina pričaPreradovićevom ulicom, preko Cvjetnog placa te dalje Bogovićevom i Gajevom ulicom do glavnog gradskog trga gdje su, zajedno sa zamjenicom Švaljek, sudjelovali u starom pučkom običaju – ceremoniji krštenja mošta. Ceremoniju je predvodio Josip Lipar, predsjednik Kulturno-umjetničkog društva Prepuštovec, čiji su članovi bili zaduženi za bogat kulturno-umjetnički program.

Zagrepčani i njihovi gosti još danas imaju priliku uživati u ovoj turističko-kulturnoj i eno-gastronomskoj atrakciji te degustirati i kupiti kvalitetna vina, koja su na 20-ak štandova predstavili vinari grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Tekst: Zagreb.hr

Foto: Zagreb.hr

Leave a Reply