Sudac istrage ponovno treba odlučivati o istražnom zatvoru Bandiću i jamčevinama u aferi Agram

Sudac istrage ponovno treba odlučivati o istražnom zatvoru Bandiću i jamčevinama u aferi Agram

 Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u srijedu je ponovno ukinulo prošlotjednu odluku suca istrage da prihvati jamčevine za sve osumnjičene u aferi Agram, kojima ranije nije omogućeno da se tijekom istrage brane sa slobode, osim za gradonačelnika Milana Bandića, kojemu je ponovno određen istražni zatvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogao utjecao na svjedoke i ponoviti nedjela za koja ga tereti Uskok.

“Vijeće smatra da je sudac istrage opet počinio neke bitne povrede kaznenog postupka, a one se sastoje u tome što nije konkretno ni precizno odredio okolnosti koje bi se odnosile na svjedoke, a u odnosu na koje bi postojala opasnost od eventualnog utjecaja i ometanja istrage”, kazao je pojašnjavajući odluku izvanraspravnog vijeća glasnogovornik suda Krešimir Devčić.

“Vijeće smatra da u odnosu na osumnjičenike koji i dalje imaju status odgovornih i službenih osoba, sama činjenica da taj status i dalje zadržavaju, predstavlja okolnost koja bi dovela u opasnost vođenje postupka odnosno mogućnost da bi isti upravo u tom svojstvu mogli počiniti nova kaznena djela. U tom smislu je dalo uputu sucu istraga da razmotri sve okolnosti i donese novu odluku”, dodao je Devčić.

Kazao je i da je vijeće uputilo suca istrage Zdenka Posavca i na ljetošnju odluku Ustavnog suda, koji je u slučaju bivše SDP-ove županice Marine Lovrić Merzel zaključio da se produljenje istražnog zatvora dužnosnicima ne može uvjetovati davanjem ostavke, iako Lovrić Merzel, u konačnici, iz Remetinca ipak nije izašla prije ostavke.

“U tom pravcu je išla sugestija prema sucu istrage da se razmotri mogućnost primjene mjere opreza u odnosu na Bandića”, kazao je Devčić.

Novo ročište, na koje će ponovno biti doveden Bandić i osmorica njegovih suosumnjičenika koji su i dalje u Remetincu, zakazano je sutra za 13 sati.

Na pitanje mogu li Bandić i ostali biti u Remetincu iako odluka o istražnom zatvoru još nije pravomoćna Devčić je kazao da je pravna praksa to pitanje ranije razlučila te da “u tom dijelu nema spora”. “U situaciji kada vijeće ili viši sud, odlučujući o žalbi, ukine rješenje o istražnom zatvoru to ne znači da je ukinuo i mjeru istražnog zatvora. Ono samo vraća predmet na ponovno odlučivanje i u toj situaciji sudac istrage donosi novu odluku”, pojasnio je Devčić.

Sudac Posavec je već dva puta odlučivao o istražnom zatvoru u aferi Agram, a posljednji je put, suprotno prijedlogu Uskoka, za sve osim Bandića prihvatio ponuđene jamčevine.

Danas je odbio i prijedlog tužiteljstva da se Miru Lacu vrati u istražni zatvor jer je svojim medijskim istupima navodno prekršio uvjete pod kojima mu je, uz položenu jamčevinu, omogućena obrana sa slobode.

S Lacom su iz Remetinca pušteni suvlasnik CIOS-a Petar Pripuz i direktor Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivan Markus. Osim Bandića iza rešetaka su ostali šef Holdinga u ostavci Slobodan Ljubičić, gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, direktor ZET-a Ivan Tolić, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko, vlasnik tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.

Tekst: HINA

Foto: HINA/Lana SLIVAR DOMINIĆ/iš

Leave a Reply