“Majka Terezija – Svetica tame” u četvrtak u Kerempuhu

“Majka Terezija – Svetica tame” u četvrtak u Kerempuhu

Zagrebačko Satiričko kazalište Kerempuh ugostit će u četvrtak 13. studenoga regionalni teatarski projekt “Majka Terezija – Svetica tame” makedonskog dramskog pisca Venka Andonovskog u režiji i adaptaciji bosanskog redatelja Gradimira Gojera.

Projekt je okupio glumce iz Bosne i Hercegovine – Sarajeva i Mostara – te iz Zagreba i s Kosova, a naslovnu ulogu tumači Kostadinka Velkovska, članica Kerempuhova ansambla.

“Riječ je o izuzetno poetičnoj predstavi koja prikazuje život Majke Terezije od njezina djetinjstva pa do smrti, s naglaskom na emocijama, dobroti, energiji i ljubavi te velike žene i humanitarke prema nemoćnima i slabima, prema svim ljudima, bez obzira na vjeru i rasu”, kazala je Hini Velkovska.

Predstava je nastala po tekstu inspiriranom životom te velike humanitarke i dobitnice Nobelove nagrade za mir iz pera makedonskog prozaika, dramskog pisca, esejista i profesora makedonske i hrvatske književnosti na Filozofskom fakultetu u Skopju Venka Andonovskog.

U predstavi, koja je premijeru imala u lipnju u Narodnom pozorištu u Sarajevu, još glume kosovski dramski umjetnik Ilir Tafa, te iz BiH Irena Mulamuhić, Aida Bukva, Staša Dukić, Muharem Osmić, Alija Aljović, Dušan Bugarin, Tibor Oreč, Gradimir Gojer i Ahmed Duvnjak.

Gojer je i scenograf predstave, kostimograf je Vanja Popović, a autor glazbe Đelo Jusić uz elemente Mozartove glazbe.

Projekt kojim se odaje priznanje pomoćnici siromašnih i nemoćnih, koja je cijeli život podredila humanitarnom radu potpomogli su vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, banjolučki biskup Franjo Komarica, Republika Albanija, Republika Makedonija, Narodno pozorište Sarajevo i Hrvatsko kulturno društvo Napredak iz Sarajeva.

Gostovanje je dio programa Dana Majke Terezije koji se u organizaciji Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba, Albanske katoličke misije u Hrvatskoj i Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba održavaju od 13. do 17. studenoga, a uključuju predavanja i svečane mise u Zagrebu, Bjelovaru i Rijeci.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply