Laco uz dodatne mjere opreza ostaje na slobodi

Laco uz dodatne mjere opreza ostaje na slobodi

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda u srijedu je odbio prijedlog Uskoka da se jednog od osumnjičenika u aferi Agram Miru Lacu vrati u istražni zatvor jer je svojim medijskim istupima navodno prekršio uvjete pod kojima mu je, uz položenu jamčevinu, omogućena obrana sa slobode.

Predstavnik Uskoka Sven Mišković kazao je nakon ročišta da je sudac istrage Zdenko Posavec, iako nije prihvatio prijedlog o ponovnom određivanju istražnog zatvora, Laci odredio dodatne mjere opreza. Konkretno zabranio mu je približavanje svjedocima, ali i obavljanje poslovne aktivnosti. To znači da tijekom istrage neće moći raditi kao pročelnik ureda gradonačelnika Milana Bandića kojega Uskok sumnjiči kao “poveznicu” među svim osumnjičenicima u aferi Agram kojom je Zagreb navodno oštećen za oko 20 milijuna kuna.

Tužitelj je kazao i da će nakon što odluku prime napismeno odlučiti hoće li na nju podnijeti žalbu.

Izlazeći iz zgrade suda na Zrinjevcu Laco je kazao da je bio pripravan na sve, ali da se ipak nije pribojavao povratka u Remetinec, jer smatra da se pridržavao svih obećanja koje je nakon polaganja jamčevine dao sucu istrage.

Njegov odvjetnik Juro Martinović ustvrdio je da je ovo jedina logična i razložna odluka te da bi “sve drugo bi bilo pomaganje Uskoku u ovom postupku”. Kazao je i da sud puno ozbiljnije uzima “institut ljudske slobode” od Uskoka koji, kako je rekao, “olako predlaže istražni zatvor”. “Ali je tu sud da to selektira i donese odluke samo u onim slučajevima da se ide u istražni zatvor kada to probici procesa zahtjevaju. U ovom slučaju to nije bilo potrebno”, kazao je odvjetnik.

U spornom intervjuu Večernjem listu, zbog kojega je Uskok tražio njegovo ponovno zatvaranje, Laco je izjavio da bi ponovno potpisao putni nalog televizijskoj novinarki Mili Horvat koja je službenim gradskim automobilom odvezena na liječenje izvan Hrvatske. Kazao je i da je ogorčen na represivni aparat jer je u pritvoru završio zbog sumnje da je gradski proračun oštetio za 18.000 kuna. Laco je također optužio ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića da “shizofreno traži neprijatelje i zatvara ih te da je odluka o njegovom pritvaranju vjerojatno donesena u nekom od gornjogradskih restorana”.

Laco je iz Remetinca pušten krajem listopada nakon što je položio jamčevinu od 100.000 kuna i pred sucem istrage obećao da na slobodi neće ometati istragu utjecajem na svjedoke, ali ni ponoviti nedjelo. S njim su iz iz istražnog zatvora pušteni i suvlasnik CIOS-a Petar Pripuz i direktor Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivan Markus.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda danas bi trebalo objaviti i odluku o žalbama gradonačelnika Bandića na istražni zatvor te Uskoka na odluku da se osmorici osumnjičenika koji ranije nisu pušteni iz Remetinca, uz jamčevinu, omogući obrana sa slobode.

Tekst: HINA

Foto: HINA/Lana SLIVAR DOMINIĆ/iš

Leave a Reply