INTERLIBER – Predstavljeno 4. kolo Djela Ivana Aralice

INTERLIBER – Predstavljeno 4. kolo Djela Ivana Aralice

Četvrto kolo Djela akademika Ivana Aralice, u kojem su objavljeni trosveščani roman “Sjene” te zbirke pripovijedaka “Balade o šiblju i vodama” i “Kardinal i druge pripovijetke” predstavljeno je danas na Interliberu na Zagrebačkom velesajmu.

O Araličinu djelu govorili su akademik Dubravko Jelčić i književni kritičari Antun Pavešković, Vesna Vlašić i Damir Pešorda te autor Ivan Aralica, a dijelove iz knjiga čitao je dramski umjetnik Joško Ševo.

Akademik Jelčić ocijenio je kako se iz ranih Araličinih pripovijedaka moglo vidjeti da je riječ o budućem dobrom piscu i pripovjedaču, koji uvijek ima što reći, ali i zna način kako to reći. “Aralica ne priča radi same strukture, nego radi samoga pripovijedanja”, rekao je dodavši kako to radi slobodno s puno digresija i epizoda, čija raskošnost priče postaje njegova posebna vrijednost.

Po Paveškovićevim riječima Araličino pripovijedanje ima i svoju dodatnu vrijednost jer on smatra da književnost treba imati neki odnos i prema izvanknjiževnom realitetu.

Smatra kako je Aralica savršeni poznavatelj književnoga zanata.

Pešorda je roman “Sjene” ocijenio povijesnim te dodao kako je Aralica u tom romanu napravi spoj hrvatske prošlosti, sadašnjosti te naslutio i budućnost.

“Roman je pisan u obliku pisama prijatelju”, rekao je dodavši kako je prepun opisa običaja iz života hrvatskoga naroda.

Riječ je, smatra Pešorda, i o biografskom romanu jer u njemu znatnim dijelom memoarski obrađuje događaje iz nedavne hrvatske prošlosti.

Govoreći o zbirkama pripovjedaka Vesna Vlašić ocijenila je da se zbirka “Balade o šiblju i vodama” temelji na tradiciji narodnoga pripovijedanja jer u njezinoj tematici prevladava baladično raspoloženje i pisane u strukturi balada. “Na temelju ovih priča nastalo je kasnije cijeli obiteljski baladni kompleks Ivana Aralice”, rekla je Vlašić.

Roman “Sjene”, istaknuo je Aralica, pisao sam za svoje čitatelje, kao što sam pisao sve što sam napisao. “Način kako sam ih pisao, da ih ispredam u dva struka, od političkih zbivanja i biografske građe, međusobno bitno uvjetovanih, bio je diktiran pritiskom onih koji su osporavali moju političku usmjerenost i moralnu opravdanost da u njezinoj realizaciji sudjelujem”, rekao je Aralica.

U zbirci priča “Balade o šiblju i vodama” objavljeno je niz balada o ljudskim sudbinama koje su se na različite načine pokušale uklanjati životnim vodama. Zbirkom “Kardinal i druge pripovijetke” tumači pitanja hrvatskoga nacionalnog bića u prošlosti i sadašnjosti. Roman “Sjene” su opsežan povijesni roman s golemom kompozicijom.

Djela Ivana Aralice objavljuje Školska knjiga.

Tekst: HINA

Foto: Hina/Dario GRZELJ/dag

Leave a Reply