ZAGREBAČKI HNS: Grad Zagreb mora hitno reagirati na najezdu štakora

ZAGREBAČKI HNS: Grad Zagreb mora hitno reagirati na najezdu štakora

Potaknuti sve češćim dojavama građana i medijskim napisima o navali štakora na području Grada Zagreba, zagrebački HNS poziva gradske vlasti da što skorije riješe problem tih opasnih glodavaca koji ugrožavaju zdravlje Zagrepčana i svih posjetitelja grada. 

Priopćenje gradske organizacije Hrvatske narodne stranke prenosimo u cijelosti:

“Podsjećamo da štakori mogu biti iznimno opasni za ljude jer su potencijalni prenositelji zaraznih bolesti, a ljudi se osim putem ugriza štakora mogu zaraziti i putem njihovih tjelesnih izlučevina kao što su izmet i urin. Najčešće bolesti koje te životinje prenose su tifus, leptospiroze, bjesnoća, rikecioze, salmoneloze i tuberkuloza, a potencijalni su prenositelji i brojnih drugih bakterija, virusa i parazita. Obzirom da se velik broj pojavljivanja štakora po gradu odnosi na područje zelenih površina odnosno parkova i igrališta u posebnoj se opasnosti mogu naći djeca. Također, najezda štakora ne predstavlja nimalo lijepu sliku za turiste u posjetu glavnom gradu Hrvatske.

Stoga smatramo da bi gradske vlasti, zbog čije inertnosti i nedovoljno dobre organizacije rada nije na vrijeme odrađen natječaj za jesensku deratizaciju, što skorije trebale reagirati i dovršiti natječajni postupak. U protivnom, svakim danom sve je veći rizik da netko od građana bude zaražen opasnom bolešću. 

Nažalost, još se jednom pokazalo da gradska uprava Grada Zagreba ne obavlja svoj posao kako treba pa apeliramo na aktualnu vršiteljicu dužnosti čelne osobe Zagreba, dogradonačelnicu Sandru Švaljek, da na ovom slučaju dokaže svoje izjave iz proteklih tjedana kako Grad funkcionira normalno.!” – zaključuju zagrebački HNS-ovci u svom priopćenju.

Foto:  Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply