ZAGREBAČKI HNS: Zagreb bi prazne poslovne prostore trebao dati u najam za jednu kunu

ZAGREBAČKI HNS: Zagreb bi prazne poslovne prostore trebao dati u najam za jednu kunu

Potaknuta najnovijim natječajem Grada Zagreba za zakup poslovnih prostora u centru Zagreba, Gradska organizacija HNS-a podsjeća na svoju raniju inicijativu i poziva gradske vlasti da razmotre davanje praznih poslovnih prostora u vlasništvu Grada po simboličnoj cijeni od jedne kune. Priopćenje GO HNS-a prenosimo u cijelosti.

“HNS smatra da treba aktivirati cijelu gradsku imovinu u funkciji razvoja Zagreba i Hrvatske jer prazni poslovni prostori ničemu ne služe osim što za grad  predstavljaju trošak. Naime, na području Zagreba, a u vlasništvu Grada, nalazi se više stotina poslovnih prostora u manje ili više derutnom stanju.

Također, osim što nisu u funkciji poduzetništva, ovakvi poslovni prostori predstavljaju ruglo Grada Zagreba već duže vremena, neki već i po dvadesetak godina. Pojedini prostori potpuno su zapušteni, oblijepljeni plakatima i prljavi, a isprika za takvo njihovo stanje ne mogu biti neraščišćeni imovinsko-pravni odnosi jer se do njihovog razrješenja ti prostori moraju bar urediti.

Zagrebački HNS smatra da bi takve prostore Grad trebao iznajmiti zainteresiranima po simboličnoj cijeni od jedne kune, uz obvezu unajmljivača da ih uredi i zaposli nove radnike u skladu s veličinom lokala. Za ovakvo rješenje po pitanju praznih poslovnih prostora HNS se zalaže već nekoliko godina, ali Grad Zagreb do sada nije imao sluha za taj problem.

U sklopu inicijative koju smo predložili prije više od dvije godine, javili su nam se građani s brojnim poslovnim idejama koji imaju veliku želju raditi, prehranjivati svoje obitelji i otvarati nova radna mjesta, ali kojima su tržišne cijene poslovnih prostora previsoke za pokretanje posla. HNS smatra nedopustivim da gradska imovina zbog lošeg upravljanja stoji neiskorištena dok istodobno građani nisu u mogućnosti realizirati svoje poslovne ideje i time značajno doprinijeti pokretanju gospodarske aktivnosti Zagreba.

Stoga, apeliramo još jednom na gradske vlasti da sve prostore koji nisu uspjeli biti iznajmljeni po tržišnim cijenama, ponude obrtnicima, poduzetnicima, udrugama i ostalim zainteresiranima za iznos od jedne kune. ” piše u priopćenju Gradske organizacije Hrvatske narodne stranke.

Leave a Reply