MIRNA ŠITUM: U Zagrebu nema razloga za zabrinutost zbog broja štakora

MIRNA ŠITUM: U Zagrebu nema razloga za zabrinutost zbog broja štakora

…  i ništa ne ukazuje na zahtjevnu epidemiološku situaciju, ustvrdila je  pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum, komentirajući medijske napise o povećanom broju štakora u Zagrebu, pa i u samom centru grada, na Trgu kralja Tomislava.

Šitum ističe da u Zavodu za javno zdravstvo i nadležnim gradskim uredima nije zabilježen povećani broj prijava građana, a na više od 120.000 adresa u gradu i okolici, gdje su obavljeni izvidi, nije bilo nijednog zabrinjavajućeg slučaja porasta broja štakora ili miševa.

Nema ni jednog prijavljenog slučaja zarazne bolesti koju bi mogli uzrokovati zaraženi glodavci, dodala je.

Kad je riječ o Trgu kralja Tomislava, Šitum kaže da je ondje deratizacija obavljena 14. listopada, pa osim zbog podizanja podzemnih voda nije bilo druge mogućnosti za povećanje broja štakora.

Budući da je u medijima objavljeno kako jesenska deratizacija kasni, pročelnica Gradskog  ureda za zdravstvo pojasnila je da je Grad u srpnju raspisao natječaj za deratizaciju, u listopadu je izabran najbolji ponuditelj, no jedan od sudionika se žalio, a žalba već mjesec dana stoji u Državnoj komisiji za javnu nabavu.

Grad je, kaže, poslao već dvije požurnice kako bi se to prioritetno riješilo, što je moguće po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Vanja Tešić, šefica Službe za epidemiologiju zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo, također je naglasila da je epidemiološka situacija u Zagrebu potpuno sigurna te poručila građanima da se ne trebaju bojati zaraznih bolesti. Ako se bilo koja zarazna bolesti i pojavi Zavod će, kaže, “reagirati iste sekunde”.

Voditeljica Odjela za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju Ana Klobučar rekla je kako postoji mogućnost da su građani negdje vidjeli štakore koji su se mogli pojaviti zbog podizanja podzemnih voda ili građevinskih radova, ali je naglasila da na području cijelog grada njihov broj nije povećan.

“Na Trgu kralja Tomislava ni prilikom današnjeg obilaska nisu uočene štakorske rupe”, rekla je Klobučar dodavši kako je redovita deratizacija ondje već obavljena, ali deratizacijske meke nisu postavljene na dostupna mjesta zbog šetača i pasa.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply