FOTO: Započeo simpozij o gospodarenju otpadom

FOTO: Započeo simpozij o gospodarenju otpadom

U  Gradskoj skupštini Grada Zagreba započeo je 13. Međunarodni simpozij o gospodarenju otpadom, kojeg su došli  pozdraviti, zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek, predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor, ministra zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

13. Međunarodni simpozij o gospodarenju otpadom u dva dana trajanja dotaknut će se mnogih tema koje se tiču otpada od uvođenja cirkularne ekonomije i proizvodnje energije iz otpada do održivog upravljanja materijalnim resursima

– Na 13. simpoziju gospodarenja otpadom u uvodnim govorima čuli su se interesantni statvovi o gospodarenju otpadom. Pitanje otpada je dosta aktualizairano od kada je Hrvatska ušla u EU, i samim time preuzete su obaveze o cjelovitom gospodarenju otpadom do 2018. godine. Grad Zagreb se također priprema za uvođenje cijelovitog sustava gospodarenja otpadom, na prošloj sjednici Gradske skupštine prihvaćen je program gospodarenja otpadom, koji je određeni temelj za stvaranje cjelovitog sustava za gospodarenjem otpadom i izgradnjom centra za gospodarenjem otpadom.- rekla je Sandra Švaljek.

– Grad Zagreb treba biti predvodinik po pitanju gospodarenja otpadom zato što se jedna velika količina otpada proizvodi baš u Zagrebu. Na žalost potrošene su dvije godine da se donese plan gospodarenja otpadom, plan je nulta točka od koje se može dalje krenuti u realizaciju planiranja zbrinjavanja otpada.- rekao je Mihael Zmajlović.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor također je poručio da državna i lokalna vlast zajednički moraju voditi brigu o održivom razvoju i iskorištavanju otpada kao energenta i sirovine.

– Skupljanje, prijevoz, privremeno skladištenje, materijalno, biološko ili energetsko iskorištavanje s preradom i obradom odvojeno prikupljenog otpada mora biti bazirano na najvećoj stručnoj razini, a predloženi kapaciteti moraju biti destimulirajući za sve one koji bi htjeli izigrati hijerarhijski slijed zbrinjavanja otpada te preuzete obveze razdvajanja otpada. Hitno se treba  uvesti  skupljanja sortiranog otpada ‘od vrata do vrata’, jer ne treba očekivati da građani traže zelene otoke par kilometara od svog doma!- rekao je Darinko Kosor.

Organizatori Simpozija su Grad Zagreb, Zagrebački centar za gospodarenje otpadom, Hrvatska udruga za gospodarenje otpadom (HUGO), Međunarodna organizacija za kruti otpad (ISWA), Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Razred za prirodne znanosti, a pokrovitelji Predsjednik Republike Hrvatske, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Agencija za zaštitu okoliša.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply