Većina mladih vozača i dalje konzumira alkohol u noćnim izlascima

Većina mladih vozača i dalje konzumira alkohol u noćnim izlascima

Statistički rezultati ovogodišnje akcije Europska noć bez nesreća pokazuju blago poboljšanje zabrinjavajućeg trenda vožnje mladih pod utjecajem alkohola – U jednoj večeri u pet hrvatskih gradova upola manje mladih vozača u odnosu na prošlu godinu „napuhalo“ više od 0,5 promila alkohola u krvi

Obrađeni rezultati ovogodišnje akcije Europska noć bez nesreća statistički pokazuju poboljšanje zabrinjavajućeg trenda vožnje mladih pod utjecajem alkohola, međutim konzumacija alkohola mladih vozača tijekom noćnih izlazaka i dalje je znatna.

Prema podacima koji su prikupljeni 18. listopada u noćnim klubovima u Zagrebu, Rijeci, Zadru, Osijeku i Varaždinu, od ukupno 510 mladih vozača koji su pristali na alkotestiranje, njih 175 nije konzumiralo alkohol, što je gotovo isti broj kao i prošle godine, kada od 627 mladih vozača koji su pristali na alkotest 167 nije konzumiralo alkohol.

Ove godine čak 130 testiranih vozača konzumiralo je alkohol u zakonskim okvirima,dok je prošle godine taj broj bio manji, njih ukupno 59 konzumiralo je alkohol do dopuštene granice od 0,5 promila.

Najveća razlika i poboljšanje u odnosu na 2013. godinu vidljiva je iz podataka koji pokazuju da je ove godine 205 mladih vozača imalo više od 0,5 promila alkohola u krvi, a prošle godine čak 401. S obzirom da je približno isti broj mladih vozača sudjelovalo u akciji 2013. i 2014. godine, rezultati pokazuju pozitivne promjene i blago poboljšanje zabrinjavajućeg trenda vožnje mladih pod utjecajem alkohola.

Akcija Europska noć bez nesreća provedena je u organizaciji međunarodne udruge RYD (Responsible Young Drivers), a u Hrvatskoj putem licenciranog partnera udruge Sigurnost u prometu (SUP) i partnera projekta Nacionalnog programa sigurnosti na cestama MUP-a, Fakulteta prometnih znanosti i Zagrebačke pivovare,koja ovu akciju podržava u sklopu svoje kampanje „Razmisli – kad piješ, ne vozi“.

Glavna je ideja akcije skrenuti pozornost javnosti na odgovorno ponašanje vozača u prometu, s naglaskom na edukaciju mladih te uz poruku da alkohol i vožnja ne idu zajedno. Akcija koja se u Hrvatskoj organizira treću godinu zaredom provedena je uz pomoć petero volontera SUP-a i 30 volontera Fakulteta prometnih znanosti iz Zagreba i drugih fakulteta partnera.

Nakon pristanka, skupina je među sobom odabrala jednog člana koji pristaje da tu noć ne konzumira alkohol i da bude vozač (designated driver) na povratku kući. Odabrani vozač dobio je narukvicu radi lakše prepoznatljivosti i, ako se na odlasku utvrdilo da uistinu nije konzumirao alkohol, dodijelio mu se mali dar.

Kampanja „Razmisli“ provodi se sedmu godinu zaredom i jedan je u nizu projekata društveno odgovornog poslovanja Zagrebačke pivovare. Tom inicijativom Zagrebačka pivovara i ove je godine uključila svoje zaposlenike i potrošače kako bi zajedničkim djelovanjem i suradnjom utjecali na razvoj kulture odgovornog konzumiranja alkohola.

Leave a Reply