MUO: Otvorena izložba talijanskog majstora baroka Guercina

MUO: Otvorena izložba talijanskog majstora baroka Guercina

U nazočnosti brojnih osoba iz hrvatskog kulturnog, političkog i javnog života u utorak navečer u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt otvorena je izložba “Guercino: Svjetlo baroka”, kojom se predstavlja opus tog istaknutog talijanskog majstora baroka, ali i obilježava predsjedanje Talijanske Republike Vijećem Europske unije.

Ta je izložba samo još jedna u nizu potvrda svestranih kulturnih, političkih i gospodarskih odnosa Italije i Hrvatske koji traju koliko i naši narodi na ovom dijelu Mediterana, rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović, otvorivši izložbu kojoj je uz talijanskog predsjednika pokrovitelj. Hrvatska je još prije ulaska u Europsku uniju imala punu podršku Italije, prijateljstvo i povijesti naših zemalja trajne su, a Guercinova izložba dokaz je i da je Grad Zagreb jedna od europskih metropola kulture.

Plodnu suradnju hrvatskih i talijanskih muzejsko-galerijskih institucija na pripremi izložbe, te spremnosti talijanskog veleposlanstva da pomogne u njezinu ostvarenju, istaknula je u svom govoru zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin. Bit će to prilika da hrvatska publika vidi čime je Guercino zaslužio biti nazivan najistaknutijim predstavnikom bolonjske škole, najcjenjenijim u Europi.

Ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović ocijenio je da je za Muzej, Grad Zagreb i Hrvatsku ta izložba povijesni trenutak jer nikada dosad nije bio predstavljen opus jednog od najvećih europskih starih majstora kao što je Guercino. Za njega osobno to je “ostvarenje jednog od mladenačkih snova, a za publiku susret s nečime što se može vidjeti samo u najvećim galerijama”.

Nakon Zagreba, gdje će biti otvorena do 31. siječnja, izložba putuje u Tokio i Sjedinjene Američke Države, u nastavku turneje kojom se prikupljaju sredstva za restauriranje Gradske Pinakoteke u Centu. Iz te pinakoteke je za izložbu posuđeno 25 djela, a ostalo su vlasništvo crkvi sv. Sebastijana u Renazzu, Fundacije Cassa di Risparmio u Centu, Nacionalne pinakoteke u Bologni, Fundacije Cassa di Risparmio u Bologni, Unicredita Bologna, Nacionalne Akademije sv. Luke iz Rima te privatnih zbirki.

Tekst : HINA

Foto: HINA / Denis CERIĆ / mm

Leave a Reply