MSU: Plesom za zdravlje i život

MSU: Plesom za zdravlje i život

Na krovu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu sinoć je održana atraktivna humanitarna javnozdravstvena akcija koja je okupila preko 700 građana, a svi su oni zaplesali zumbu u znak solidarnosti sa ženama oboljelima od raka dojke i raka vrata maternice.

Zumbathon „Muškarci plešu za žene“ organizirali su  Zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar,“ Plesna udruga „2 STEP ZAGREB“ i Muzej suvremene umjetnosti.

Osim iskazivanja solidarnosti s oboljelim ženama, ovom se javnozdravstvenom akcijom željelo naglasiti važnost ranih liječničkih pregleda u prevenciji i uspješnom liječenju raka te pružiti potporu djelovanju udruge „Sve za nju!“.

Iako su zumbu u najrazličitijim internacionalnim plesnim ritmovima zaplesali svi – žene, muškarci, pa i oni najmlađi, poseban apel za sudjelovanje bio je upućen muškarcima, koji su plesom trebali pokazati odvažnost, podržati žene oboljele od raka dojke i raka vrata maternice te ih ohrabriti u njihovoj borbi s bolešću.

Za vrijeme trajanja ove humanitarne javnozdravstvene akcije, koja je u izvrsnoj atmosferi završila nešto prije 21 sat puštanjem ružičastih papirnatih lampiona s krova MSU-a, Zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ građanima je u predvorju Muzeja omogućio besplatno savjetovanje s liječnikom, kineziologom i psihologom, a uz podjelu edukativnih brošura Zavod je donirao i pet tretmana medicinske limfne drenaže mastektomiranim ženama, pet mamografskih pregleda i pet dijagnostičkih pretraga tekućinskom citologijom.

Prilikom ulaska u Muzej suvremene umjetnosti umjesto klasičnih ulaznica mogle su se kupiti silikonske narukvice s porukama, a građani su mogli kupiti i spomenute ružičaste papirnate lampione koji su zagrebačko nebo osvijetlili u znak sjećanja na žene koje su izgubile bitku s bolešću. Sav ostvareni prihod bit će doniran udruzi „SVE za NJU!“, koja okuplja žene oboljele i liječene od raka dojke, njihove obitelji i prijatelje, a koja izrazito aktivno djeluje u pogledu savjetovanja i pružanja psihološke podrške ženama oboljelim od raka i njihovim obiteljima.

Foto: Muškarci plešu za žene

Leave a Reply