Mjesec ružičaste vrpce

Mjesec ružičaste vrpce

U povodu obilježavanja Mjeseca ružičaste vrpce zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Sandra Švaljek, podržala je jutros u garaži na Langovom trgu humanitarnu akciju kojom se želi upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke. 

Listopad je mjesec tradicionalno posvećen borbi protiv raka dojke i obilježava se u cijelom svijetu i na tom tragu su dvije podružnice Zagrebačkog holdinga – Zagrebparking i AGM u suradnji s Hrvatskim forumom protiv raka dojke Europa Donaorganizirale humanitarnu akciju. Naime, nakladnička kuća AGM i Zagrebparking daruju jednu od predstavljenih knjiga i edukativno informativnu brošuru ženskoj osobi koja se parkira na ružičasto označenom parkirališnom mjestu. 

Zahvalivši se dvjema podružnicama Zagrebačkog holdinga i udruzi Europa Dona, zamjenica Švaljek je dodala Grad Zagreb doista zdušno podržava sve humanitarne akcije, a posebno one koje su posvećene prevenciji bolesti. Nadam se da će žene u što većem broju odlaziti na redovite preglede kako bi se na vrijeme detektirao raj dojke i time spriječio najnepovoljniji ishod. Ne mogu se sve humanitarne akcije financirati proračunskim sredstvima i onda ovakvim akcijama zapravo pomažemo da se osvijesti neka važna tema pa i prikupi novac za rješavanje nekog velikog problema.

Prema riječima pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo Mirne Šitum rak dojke najčešća je maligna bolest od koje žene danas umiru, a u Republici Hrvatskoj svake se godine otkrije gotovo 500 novih slučajeva oboljelih žena od čega gotovo njih 200 umre. Grad Zagreb, preko Ureda za zdravstvo, ali i Zagrebački holding našli su način da na vrlo inventivan način potaknu ovakve preventivne aktivnosti, rekla je prof.dr.sc. Šitum. Dodala je također da Grad već godinama nudi besplatne preglede za žene – tzv. mobilne mamografije. Prema nacionalnom projektu ranog otkrivanja zloćudnih bolesti gdje je rak dojke na prvom mjestu preporučuju se preventivni pregledi za žene od 50. do 69. godine života kada je to i najčešća bolest. Međutim, Grad Zagreb je obuhvatio i žene mlađe životne dobi od 50. godine i starije od 69. godine. Po tome smo ekskluziva i to je jedan od mnogih nadstandarda koje Grad nudi svojim građankama. Ovim putem pozivam žene , ako i nisu u prilici doći u instituciju, u jedan od naših domova zdravlja koji također nude mamografiju kao besplatnu mogućnost, da pozovu u kolektiv mobilni mamograf koji će doći na mjesto gdje one sebi mogu osigurati vrijeme za pretragu, bez naručivanja i uputnica. Nažalost, uz sve naše pozive, žene još uvijek ne vode dovoljno brige o tome, izjavila je na kraju pročelnica Šitum.

Tekst/Foto: Zagreb.hr

Leave a Reply