HDLU: Od Bukovca do Bučana

HDLU: Od Bukovca do Bučana

Zamjenica  gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin otvorila  je izložbu Zbirke galerije Šimun, pod pokroviteljstvom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i gradonačelnika Grada Brčkog Ante Domića.

Zbirka moderne hrvatske i bosanskohercegovačke umjetnosti galerije Šimun rezultat je polustoljetnog kolekcionarskog rada Fra Stjepana Pavića te je jedna od najrelevantnijih likovnih institucija u Bosni i Hercegovini. Izložba, u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika, predstavlja 184 slike i skulpture velikana hrvatske umjetnosti, Od Bukovca do Bućana, među kojima se nalaze i radovi koji dosad nisu bili predstavljeni javnosti.

– Ovo je svakako jedna vrijedna izložba i ovo je tek dio jedne velike kolekcije koju je skupio fra Stjepan Pavić, ovdje je prikazan jedan presjek od 19. stoljeća do danas. Zbirka je nastajala na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine zbirka sadrži slikarska i kiparska dijela. Jednom riječju obuhvaćeno je razdoblje od Bukovca do Bučana. Zbrika je 50 godina pomno skupljana, – rekla je Vesna Kusin, prilikom otvaranja izložbe.

Izložba je otvorena od 22.listopada- 13.studenog 2014. Može se razgledati svaki dan osim ponedjeljka i utorka kada je HDLU zatvoren.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply