CKT: Novi ciklus projekta Multikulturalizam

CKT: Novi ciklus projekta Multikulturalizam

Projekt će putem tribina, predavanja i radionica predstaviti multikulturalističke ideje, politike i prakse u svijetu, ali isto tako utvrditi i prikazati multikulturnu stvarnost Zagreba i Hrvatske te raspraviti mogućnosti primjene multikulturalističkih ideja i modela u Hrvatskoj. Osim upoznavanja s modelima i raspravama o multikulturalizmu građani će moći svjedočiti o svojim iskustvima i predlagati mjere za razvitak hrvatskog multikulturalističkog modela.

Nakon što su Angela Merkel, David Cameron, Nicolas Sarkozy, vodeći europski političari, proglasili multikulturalizam mrtvim, europska javnost je očekivala i neke nove prijedloge političkih aranžmana koji bi regulirali etničke i kulturne odnose u zemljama Europske unije. Propast multikulturalizma očekivala se i zbog antirecesijskih mjera štednje kako na europskoj tako i na nacionalnim razinama.

Usprkos političkim i ekonomskim uvjetima koji su išli u prilog napuštanja multikulturalizma, novi politički modeli nisu ponuđeni, a problemi raslojavanja i kulturnih sukoba u svakodnevici još su izraženiji. Multikulturalizam je tako i dalje ostao jedini alternativni politički model koji nudi kulturnu, političku i socijalnu regulaciju bez socijalnog isključenja velikog broja etničkih i kulturnih grupa.

Multikulturalizam, međutim, nije samo politički model ili apstraktna i nejasna ideologija već i moguće iskustvo života te prostor spajanja svjetonazorskih horizonata. U Zagrebu i Hrvatskoj se o multikulturalizmu rijetko raspravlja, ulazak Hrvatske u Europsku uniju, demografski gubici i sve češća zagovaranja politike useljavanja čine raspravu o multikulturailzmu aktualnom. Zato je neophodno već sada započeti raspravu o multikulturnim praksama i multikulturalističkim modelima komuniciranja koji imaju velike vrijednosti, ali i koji donose određene probleme. Autor i voditelj: prof. dr. sc. Saša Božić

Teme susreta:

27.10.2014.

prof. dr. sc. Saša Božić

Modeli multikulturalizma

3.11.2014.

prof.dr.sc. Saša Božić

Multikulturalizam kao prostor spajanja svjetonazorskih horizonata

10.11.2014.

prof.dr.sc. Saša Božić

Multikulturalizam i rasizam

17.11.2014.

Multikulturne prakse

24.11.2014.

gošća: prof.dr.sc.Biljana Kašić

Multikulturalizam iz rodne poerspektive

1.12.2014.

prof.dr.sc. Saša Božić

Dijaloški multikulturalizam; primjena u radionici

Susreti su uvijek od 20.00 sati

Sudjelovanje besplatno

 

Leave a Reply