Uskok pokrenuo istragu i zatražio pritvor za Milana Bandića

Uskok pokrenuo istragu i zatražio pritvor za Milana Bandića

Uskok je pokrenuo istragu protiv Milana Bandića i njegovih 15 suosumnjičenika te dvije tvrtke zbog zlouporabe položaja i ovlasti, utaje poreza ili carine, trgovanja utjecajem, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te poticanja na trgovanje utjecajem, a ukupnu ‘štetu’ tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.

Za Bandića i još 11 osumnjičenih Uskok je zatražio istražni zatvor, o čemu bi tijekom dana trebao odlučiti sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Bandića se tereti za nezakonitosti u poslovanju s tvrtkom CIOS osumnjičenog Petra Pripuza i tvrtkom Bramgrad projekt Mranka Mihaljevića te da je zbog Uskoku spornog financiranja predsjedničke kampanje 2009. oštetio gradski i državni proračun.

Također, terete ga i da je u pet navrata trgovao utjecajem pri nezakonitom zapošljavanju sebi bliskih osoba u Gradskom poglavarstvu i Zagrebačkom Holdingu. Osumnjičen je i da je u sedam navrata koristio svoj službeni i društveni položaj a vezano za korištenje službenih automobila Grada Zagreba u privatne svrhe.

Na vrhu piramide osumnjičenih nakon Bandića se nalazi predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić te Pripuz, a slijede gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, direktor ZET-a Ivan Tolić, Ivan Markušić, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko, zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović, direktor građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco, glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović, Dragutin Kosić te direktor Plinare Ante Dodig.

Uskok sumnja i da su dvije pravne osobe pribavljanjem imovinske koristi počinile kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, a neslužbeno se doznaje da je riječ o Pripuzovoj tvrtki CE-ZA-R i Mihaljevićevom Bramgrad projektu.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply