Sudac istrage odlučuje o istražnom zatvoru za Milana Bandića

Sudac istrage odlučuje o istražnom zatvoru za Milana Bandića

Na zagrebačkom Županijskom sudu nešto prije 13 sati počelo je ročište na kojem sudac istrage Zdenko Posavec treba odlučiti hoće li odrediti istražni zatvor zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i 11-orici njegovih suosumnjičenika, a odluka se očekuje u kasnim poslijepodnevnim satima.

Iz izvora bliskih istrazi doznaje se da je Uskok, osim za Bandića, zatražio istražni zatvor za predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića, suvlasnika CIOS-a Petra Pripuza, gradonačelnikovog savjetnika Željka Horvata, direktora ZET-a Ivana Tolića, koji je bio ovlašten zamjenjivati direktora Holdinga, direktora Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivana Markušića, referenta za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filipa Čulu, direktora Čistoće Miljenka Benka, direktora građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branka Mihaljevića, pročelnika stručne službe gradonačelnika Vidoja Buluma, pročelnika Bandićeva ureda Miru Lacu i glavnog tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenka Antunovića.

Nakon što su u tužiteljstvu iznijeli svoju obranu na slobodu su pušteni pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Ines Bravić, načelnica Odjela za pravne poslove Gradskog ureda za imovinu Koraljka Rožanković Uremović, voditelj Holdingove podružnice za upravljanje sportskim objektima Dragutin Kosić te direktor Plinare Ante Dodig.

 Svi osumnjičeni u jednoj sudnici

Sudac Posavec na ročištu će najprije saslušati argumente Uskoka, koji za većinu osumnjičenika traži određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti da bi na slobodi mogli utjecati na svjedoke ili dokaze, ali i da bi mogli ponoviti kazneno djelo.

Izuzetak su Branko Mihaljević i Zdenko Antunović čije zatvaranje tužiteljstvo traži samo zbog utjecaja na svjedoke.

Nakon tužiteljstva sudac će saslušati odvjetnike, ali i osumnjičenike pa se odluka hoće li se tijekom istrage braniti sa slobode ili idu u Remetinec doznati najvjerojatnije oko 17 sati.

U istrazi koju je pokrenuo protiv zagrebačkog gradonačelnika Uskok jednog od najpoznatijih hrvatskih političara tereti za niz koruptivnih nedjela povezanih u više ‘slučajeva’ u kojima je Bandić naveden kao poveznica svih osumnjičenika, s izuzetkom dva sumnjiva zapošljavanja za koja je navodno odgovoran Ljubičić.

U svim navodnim Bandićevim nedjelima gradonačelnika se sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, osim u slučaju povezanim s predsjedničkom izbornom kampanjom gdje je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010. navodno oštetio i Državni proračun. Ukupnu ‘štetu’ tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.

Bandića se tereti za nezakonitosti u poslovanju s tvrtkom CIOS osumnjičenog Petra Pripuza i tvrtkom Bramgrad projekt Branka Mihaljevića te da je zbog Uskoku spornih donacija u predsjedničkoj kampanji. Također, terete ga i da je trgovao utjecajem pri nezakonitom zapošljavanju sebi bliskih osoba u Gradskom poglavarstvu i Zagrebačkom Holdingu, a osumnjičen je i za nezakonito korištenje službenih automobila Grada Zagreba u privatne svrhe.

Krsnik: Bandić neće podnijeti ostavku

Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik kazao je, uoči ročišta na kojem će se odlučiti o istražnom zatvoru, da njegov branjenik neće podnijeti ostavku, a javno je pozvao tužiteljstvo da objave činjenični opis djela koja mu se stavljaju na teret. Posebno je kritizirao Uskokove sumnje u nepravilnosti s financiranjem kampanje, ističući da nema poreza na donacije.

Izrazio je nadu da će “sud imati snage donijeti pravednu odluku”, baveći se interesima pravde, a ne interesnim lobijima.

Pozvao je i Saborske zastupnike Željka Jovanovića i Dragutina Lesara da se, kada govore o Bandiću, se ‘ne skrivaju iza svojih imuniteta’

Ocijenio je i da je zahtjev Uskoka za istražnim zatvorom jako ‘nategnut’ što je prokomentirao stanjem Državnom odvjetništvu koje, kako je rekao, funkcionira bez ikakve kontrole.

“Bojim se odluke istražnog suca jer znam kako ova država funkcionira”, zaključio je Bandićev odvjetnik.

Pripuzov odvjetnik Mate Matić na pitanje što očekuje od ročišta kazao je da “nada umire posljednja” te da se nada kako će pravosuđe konačno početi funkcionirati onako kako treba.

“To znači da se nikakvi drugi ciljevi ne mogu rješavati u ovoj instituciji nego da ona mora funkcionirati onako kako se to od nje očekuje. Prema tome, čemu ove hajke, čemu stvarati i rješavati nekakve tuđe probleme i dovoditi politiku na ovo mjesto. To su apsurdi, ne možemo se s tim složiti i borit ćemo se do kraja”, kazao je Matić.

Na pitanje o kojim se “drugim ciljevima radi” Matić je kazao da “tajming, ali i ono što se ovim ljudima stavlja na teret” smiješno.

“Doznat ćete vrlo brzo što se njima stavlja na teret. Sramotno je da se na ovaj način na ovome mjestu moramo boriti za ovo, svjesni nažalost da nemamo neke velike šanse da u ovoj fazi postupka riješimo najvažniji problem, a to je da zaštitimo ljudsku slobodu u najvećim granicama. Ne možemo se sa slobodom igrati, ne možemo ljude koji su čitav svoj radni vijek pošteno radili i stjecali, dovoditi u poziciju da na kraju svoje radne karijere, završavaju u ovakvom postupku, da im se oduzima sloboda. Ljudima, govorim o svom branjeniku, koji ima 2,000 zaposlenih, čovjek koji je čitav svoj život stvarao za sebe i druge, da ga dovedemo u poziciju da se bori za slobodu. To je suludo”, kazao je Matić, dodajući da se sloboda može oduzeti tek sa čvrstim dokazima.

Ljubičićev odvjetnik Veljko Miljević ocijenio je da šef Holdinga ima “dobre šanse”, dodajući da uhićenje i pritvaranje nisu ni potrebni nakon “dugotrajne policijske djelatnosti kojom su se više od godinu dana utvrđivale činjenice”.

Kazao je kako bi bilo logičnije da su se osumnjičenici pozivali da dostave ono što nedostaje od prikupljane dokumentacije, umjesto da se “ide na uhićivanje” i pritvaranje.

“Ovako mislim da tu zaista težina optužbi koje se stavljaju na teret okrivljenicima pojedinačnio, a i skupno, ne odgovara svemu onome što se od nedjelje poslijepodne provodi. Mislim pravno da imamo šanse”, kazao je Miljenić, podsjetivši da se Ljubičić u Uskoku očitovao na sve što mu stavljaju na teret.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply