Gradonačelnik odgovorio na pitanja tužitelja pa uz smiješak vraćen u pritvor

Gradonačelnik odgovorio na pitanja tužitelja pa uz smiješak vraćen u pritvor

Smješeći se okupljenim novinarima zagrebački gradonačelnik odvezen je policijskim vozilom nešto prije 20 sati iz sjedišta Državnog odvjetništva u Gajevoj ulici nakon što je pred Uskokovim istražiteljima večeras odbacio bilo kakvu povezanost s korupcijom u Gradskoj upravi i Zagrebačkom Holdingu, zbog čega je u nedjelju uhićen sa svojim najbližim suradnicima.

“Vi znate da ja, iako bih vrlo rado s vama podijelio ovo o čemu se radi, ali znate da me zakon priječi i ne mogu. Ne mogu vam reći na koji način i kako smo se branili jer to predstavlja odvjetničku tajnu. Ono što mogu reći je da je porekao kompletan učin kaznenih djela koje mu se stavljaju na teret”, kazao je Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik.

Ponovio je raniju ocjenu da je uhićenje zagrebačkog gradonačelnika trebalo skrenuti pažnju s “povijesnog suđenja koje se vodi u Njemačkoj”, misleći pritom na postupak protiv jugoslavenskih, ali i hrvatskih špijuna Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

Iako je kazao da sada još nije poznato hoće li tužiteljstvo protiv Bandića pokrenuti istragu i zatražiti pritvor iz neslužbenih izvora bliskih istrazi se doznaje da će Uskok za Bandića, nakon još jedne noći u policijskom pritvoru na Oranicama, zatražiti određivanje istražnog zatvora.

Na pitanje ima li Bandić razloga za zadovoljstvo Krsnik je kazao da, unatoč novinarske zantiželje, o tome ne može razgovarati na taj način.

No, i kada je nakon cjelodnevnog pretresa svog ureda u Gradskom poglavarstvu oko 18,30 sati dovođen u sjedište Uskoka Bandić za razliku od ostalih osumnjičenika nije prekrivao lice ili se pokušavao skriti od novinara i objektiva. Dvadesetak minuta kasnije u tužiteljstvo je ušao i njegov odvjetnik koji nije želio davati izjave, ali je naslutio da će imati tzv. aktivnu obranu.

Nešto prije 17 sati u Uskok je, nakon pretresa poslovnih prostora, doveden i suvlasnik CIOS-a Petar Pripuz, a nakon njega je u zgradu u Gajevu ušao je i odvjetnik Mate Matić.

“S obzirom na stanje predmeta ja sam uvjeren da ćemo dati sve od sebe da probamo dokazati da zaista nismo ništa počinili izvan okvira zakonitog postupanja. Prema tome ja vjerujem da on nema nikakvog razloga za taktiziranjem”, kazao je Matić odgovarajući na pitanje hoće li se Pripuz braniti šutnjom ili iznositi “aktivnu obranu”.

Kada je nakon sat i pol vremena Matić izašao iz tužiteljstva kazao je da je njegov branjenik rekao sve što je važno i odgovarao na sva pitanja.

“To je nažalost sve što vam mogu ovdje reći, s obzirom da je preuzeta obveza tajnosti. Vidjet ćemo kakav će zaključak tužiteljstvo donijeti. Ja vjerujem da pravosuđe funkcionira. Vjerujem u pravnu državu i vjerujem u pozitivan ishod”, kazao je Matić.

 I Ljubičić iznio obranu u kojoj se “osvrnuo na sve što mu se stavlja na teret”

Od trojice najpoznatijih uhićenika razgovor s istražiteljima prvi je završio predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić, koji je u Gajevu doveden oko 15 sati. Nakon nešto više od dva sata njegov odvjetnik Veljko Miljević novinarima je kazao da Ljubičić iznio “konciznu i suštinski osnovanu obranu”.

“U pogledu tog što se mom branjeniku stavlja na teret on je u skladu sa svojim psihofizičkim stanjem, s obzirom da je noćas imao na raspolaganju četiri sata za odmor, a stvarno je odmarao sat i pol… iznio konciznu, suštinski osnovanu obranu u kojoj se osvrnuo na sve što mu se stavlja na teret”; kazao je Miljević.

Kazao je da Ljubičić za kojega je ranije rekao da ga se tereti za kršenje propisa u javnoj nabavi i nezakonito zapošljavanje u Holdingu “nije izbjegao ni jedno pitanje voditeljice postupka”.

“Zamjenica ravnatelja Uskoka je postavila nekoliko pitanja na koja je dobila u cijelosti odgovor. Dakle mi smo tu gotovi, a o eventualnom prijedlogu za određivanje istražnog zatvora, kako u odnosu na mog branjenika tako i u odnosu na druge, znat će se tek sutra ujutro. Naš dio ispitivanja je gotov, obrana je iznijeta, sasvim dovoljno da se moj branjenik očituje o svemu i odgovorio je na sva pitanja”, ustvrdio je Miljević.

Na pitanje je li Ljubičić bio iznenađen jučerašnjim uhićenjem Miljević je kazao da je “to stvar tumačenja jer se o tome u Zagrebu pričalo dosta dugo vremena”.

“U pogledu toga što se njemu stavlja na teret u PNUSKOK-u su bili pozvani svi ljudi koji o tome imaju određena saznanja, a i PNUSKOK ima svu potrebnu dokumentaciju. Prema tome iznenađenje je relativno. Ja sam bio uvjeren da za ovo što mu se stavlja na teret da se to neće dogoditi”, zaključio je Miljević.

Pojasnio je i da ne smije iznositi detalje ispitivanja, jer je i u uvodnom dijelu službenog zapisnika “napomenuto da su svi nazočni dužni kao tajnu čuvati sve ono što bi se tijekom ispitivanja saznalo”.

Neki osumnjičenici šute, drugi iznose “aktivnu obranu”

U Gajevoj je pred novinare prvi izašao odvjetnik Vladimir Terešak koji zastupa vlasnika tvrtke Bramgrad projekt Branka Mihaljevića. Terešak, koji je na suđenju u slučaju Fimi media bio predstavnik HDZ-a, potvrdio je da je Mihaljević osumnjičen za zlouporabu položaja i ovlasti, dok je njegova tvrtka 18 okrivljena kao pravna osoba.

“Detalje zahtjeva za istragu vidio nisam samo pouku o pravima. Dakle u ovom trenutku ne mogu govoriti o činjenicama koje mu se stavljaju na teret. No, u globalu se radi o zamjeni zemljišta s gradom Zagrebom”, kazao je Terešak. Dodao je da se Mihaljević branio šutnjom, odnosno da nije želio iznositi obranu prije uvida u spis, što će im navodno biti omogućeno tek za dva do tri dana.

Pojasnio je i da bi osumnjičenici za koje Uskok zatraži istražni zatvor sutra trebali biti dovedeni pred suca istrage.

Za razliku od Mihaljevića tzv. aktivnu obranu iznosila je zamjenica pročelnice Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić. Njen odvjetnik Jozo Mimica kazao je da je Bravić osumnjičena za zlouporabu položaja, no detalje nije želio otkriti.

Uz Bandića, Ljubičića, Mihaljevića, Ines Bravić i tzv. kralja otpada Petra Pripuza za korupciju u Zagrebačkom holdingu i poglavarstvu terete se direktori ZET-a Ivan Tolić, Čistoće Miljenko Benko i Plinare Ante Dodig. Na pretres prostorija u poglavarstvu jutros je doveden pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco, a među privedenima su i pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović, gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović te Ivan Jurčić, Ivan Markuš, Dragutin Kosić.

Po riječima njihovih odvjetnika aktivnu su obranu iznosili i Bulum te Benko.

Kriminalističko istraživanje, kako se neslužbeno doznaje, provodi se i nad tvrtkama, među ostalim i u Pripuzovu vlasništvu.

Prema službeno još uvijek nepotvrđenim informacijama cijela je akcija, na kojoj navodno radi više od stotinu policajaca specijaliziranih za korupciju i organizirani kriminal, počela upravo zbog 7,5 milijuna kuna ‘teškog ugovora’ ugovora grada s Pripuzovom tvrtkom za zbrinjavanje otpada.

No, na meti istražitelja, osim poslova s otpadom, navodno su i zamjene gradskih zemljišta, sumnjiva zapošljavanja, odnosno ‘trgovanje utjecajem’, a vjerojatno i nezakonitosti u predsjedničkim izborima 2009.

Tekst:  HINA

Foto: HINA/Damir SENČAR/ds

Leave a Reply