Francuski paviljon zablistao u punom sjaju

Francuski paviljon zablistao u punom sjaju

Francuski paviljon, starac u novom blistavom ruhu, kreće u svoju novu ulogu, koja će ga staviti u sam centar kulturnih zbivanja.

Francuski paviljon počeo se graditi 1936. godine, prema projektu francuskih arhitekata Roberta Camelota i Jacquesa&Paula Herbea te građevinskog inženjera Bernarda Lafaillea, a u sklopu sajamske priredbe Zagrebačkog zbora. Riječ je o jedinstvenoj inženjerskoj inovaciji na kojoj je prvi put primijenjena tankostijena vitoperna konstrukcija za nosivu strukturu u visokogradnji.

– Spomenik pred kojim danas stojimo podsjeća nas da je arhitektura u prvoj polovici 20. stoljeća u Zagrebu i Hrvatskoj rasla paralelno sa svjetskim tokovima i trendovima, a u slučaju Francuskog paviljona čak smo bili korak ispred svijeta i vremena.- rekao je  predsjednik Ivo Josipović.

Projekt obnove paviljona počeo je 2009., a u njoj su sudjelovali Grad Zagreb, Studentski centar i Sveučilište u Zagrebu, u obnovu je uloženo devet milijuna kuna, a prostor će se koristiti kao izložbeni.

–  Sretan je čovjek koji petnaest godina hodajući po Zagrebu svakih dvjesto-tristo metara ne osjeti samo duh grada, nego i projekt u kojemu je osobno sudjelovao ili bio najdirektnije involviran, a ako netko sutra nađe zamjerku i napravi performans protiv, nadam se da se netko od arhitekata ili projektanata neće odreći ovog projekta”, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Uz gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, predsjednika Hrvatske Ive Josipovića, otvaranju su prisustvovali,  veleposlanica  Francuske  Michele Boccoz,  ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar i rektor  Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ ZNA.HR

 

Leave a Reply