GRADSKA SKUPŠTINA:Elicom će i dalje održavati rasvjetu u Zagrebu

GRADSKA SKUPŠTINA:Elicom će i dalje održavati rasvjetu u Zagrebu

Zagrebačka Gradska skupština danas je većinom glasova (25 za i 23 protiv) u ponovljenom glasovanju podržala prijedlog gradonačelnika Milana Bandića da se trgovačkom društvu Elicom povjeri održavanje objekata i uređaja javne rasvjete u Zagrebu.

Taj su Bandićev prijedlog gradski zastupnici odbili u veljači ove godine, a nakon što je Elicom ustao tužbom pred Upravnim sudom, taj je sud poništio skupštinsku odluku i zatražio ponovno glasovanje.

Gradskim zastupnicima s Liste Milana Bandića ovaj put su se priklonili i zastupnici HNS-a i BUZ-a.

Tomislav Stojak (HNS) upitao se je li Gradska skupština prije nekoliko mjeseci uistinu donijela dobru odluku te bi li neka druga tvrtka mogla kvalitetno obavljati održavanje poslova javne rasvjete ili bi s tim moglo bilo problema. Naveo je i da je u e-mailu dobio zamolbu da kod glasovanja ode na toalet. “Molim takve i slične da to više nikada ne rade i da se potpišu na mail”, dodao je.

Milivoj Špika (BUZ) rekao je da cijena održavanja javne rasvjete nije povećana, već je povećan obujam poslova održavanja te da se prijedlog treba podržati.

Predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor (HSLS) poručio je da ni jedan sud ne može i neće nametati gradskim zastupnicima kako će glasovati jer glasuju po svojoj savjesti. Dodao je da nitko nema ništa protiv tvrtke Elicom, njenih inženjera i zaposlenika, ali i poručio “neka rade za realne novce”.

S njim se složio i nezavisni zastupnik Vladimir Ferdelji, rekavši kako sad ispada da će Elicom održavati rasvjetu za cijeli Zagreb “i još pola”. “Obujam održavanja rasvjete nije se povećao 80 posto, a istodobno se za toliki postotak povećala cijena održavanja”, rekao je Ferdelji ustvrdivši da će građani u narednim godinama platiti 50 milijuna kuna više za održavanje rasvjete.

Napomenuo je i da se na natječaj javila samo jedna tvrtka – Elicom. To je, naime, bio jedini ponuđač koji je mogao zadovoljiti uvjet natječaja – da je u posljednjih pet godina obavljao poslove održavanja javne rasvjete u vrijednosti od najmanje pet milijuna kuna godišnje.

“Zašto se radilo po Zakonu o komunalnoj djelatnosti, a ne po Zakonu o javnoj nabavi? Zašto se govori da je odluka Gradske skupštine formalna?”, pitao je Ferdelji te dodao da se samo na natječaju s većim brojem ponuđača dokazuje tko je u konkurenciji najbolji.

 

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

 

Leave a Reply