“Čuj, Hamlete čuj” nova premijera Teatra &TD

“Čuj, Hamlete čuj” nova premijera Teatra &TD

Nova sezona zagrebačkoga Teatra &TD počinje večeras premijerom predstave “Čuj, Hamlete čuj”, “slobodne verzije” Shakespearove tragedije u režiji Renate Carole Gatice.

Polazeći od slavne tragedije o sinu kojemu se ukaže duh pokojnog oca i od njega zatraži da ga osveti, što Hamleta odvodi u smrt, Gatica postavlja pitanja je li sin dužan ispuniti očev zahtjev, jesmo li osuđeni na to da slušamo što se od nas traži, da se odreknemo vlastitog identiteta i izgubimo sebe. Argentinska redateljica sa stalnom zagrebačkom adresom svoju “slobodnu verziju” poznate priče gradi služeći se dramaturškim predloškom J. Sequeira.

Predstava u kojoj “mrtvi diktiraju život, a život jako nalikuje na smrt” tankoćutno je svjedočanstvo o sukobu između nas i očeva duha, “koji nas uhodi iz mraka i šapće nam na uho, prikaze koja od nas traži da djelujemo u njezino ime, zahtijeva od nas da poslušamo naslijeđe koje nosimo na plećima a da ga nismo tražili – naslijeđe krvi, kulture, prošlosti i tradicije”, stoji u najavi predstave.

Kako poslušati ono što traži otac, na što nas obvezuje dug ljubavi, a istovremeno poslušati sami sebe, te je li moguće emancipirati se od dramaturgije oca u predstavi će glumački interpretirati Dean Krivačić, Maja Katić, Zrinka Kušević, Zrinka Antičević, Ivana Pavlović i Sven Jakir.

Tekst: HINA

Foto: &TD

Leave a Reply