Umro Boris Buzančić (Bjelovar, 1929. – Zagreb, 2014.)

Umro Boris Buzančić (Bjelovar, 1929. – Zagreb, 2014.)

Hrvatski glumac, prvi gradonačelnik Zagreba u RH i prvi predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, umro je danas u Zagrebu, od posljedica moždanog udara koji je doživio prije dva mjeseca

Boris Buzančić, ostat će upamćen najviše kao prvi gradonačelnik Zagreba u slobodnoj Hrvatskoj, a ujedno je bio i predsjednik Skupštine Zagreba, jer je tada gradonačelnik bio i predsjednik Skupštine, te po svojoj ulozi načelnika Vice u seriji Velo misto.

– Ja sam Zagrepčanin znate odavno, negdje sredinom prošlog stoljeća, sad to zvuči grozno, davno, došao sam u Zagreb 1937, 38. Pučku školu sam išao u Praškoj, gimnaziju II realnu u Križanićevoj i drugi svjetski rat sam proveo u Bjelovaru, da bi se vratio 1948. u Zagreb i bio tu do dana današnjeg. Zagreb poznam uzduž i poprijeko, nedavno sam napunio 84 godine i znam dobro. Nažalost imao sam toliko ideja i projekata, želja, da pomognem gradu da ga osvježim, ali se nije moglo jer je počeo rat i skoro cijeli budžet grada je išao za kupnju oružja. Zato drugi gradonačelnici poslije mene činili su koliko su mogli i znam i kao glumac i kao gradonačelnik da je uvijek malo novaca za ono što bi htjeli napraviti. Nadam se da će biti bolje, skoro smo i u EU i moramo se boriti za ovaj narod i grad i za Hrvatsku kolko može. Najljepša hvala za ovu čast koju mi ukazujete, ja to nisam svojim životom zaslužio jer ima sigurno puno zaslužnijih.- kazao  je prvi gradonačelnik Zagreba Boris Buzančić 24. travnja 2013. godine, nakon što je primio povelju počasnog člana kluba Zagrepčana.

Veliki glumac i čovjek, Boris Buzančić glumom se počeo baviti od rane mladosti, a 1957. imao je glavnu ulogu u filmu Nije bilo uzalud. Specijalizirao se za ozbiljne uloge, u kojima je tumačio likove od autoriteta, ali mu je jedna od najpoznatijih i najpopularnijih uloga bila Dotura Vice, šaljiva splitskog gradonačelnika u TV seriji Velo misto.

Igrom slučaja Buzančić je u stvarnome životu postao gradonačelnik Zagreba nakon izbora u Hrvatskoj 1990. godine, na kojima je postao prvi potpuno demokratski (opće pravo glasa) i slobodno izabran gradonačelnik Zagreba. Buzančić je od svibnja 1990. bio po tadašnjem ustrojstvu, predsjednik Skupštine i uglavnom je imao protokolarne ovlasti, dok je stvarnu vlast imao čelnik gradske “vlade” zvane izvršno vijeće Mladen Vedriš. Buzančić je, ipak, ostao upamćen kao prvi gradonačelnik Zagreba kao metropole, što je grad službeno postao osamostaljenjem i priznanjem Hrvatske. U listopadu 1990. ponovno je postavljen spomenik banu Josipu Jelačiću, a krajem te godine počela je i obnova katedrale. Ambiciozne Buzančićeve planove s početka mandata onemogućio je rat, tijekom kojega su bombardirani Banski dvori i rubni dijelovi grada. Zagreb je postao i odredište stotina tisuća prognanika iz Hrvatske i BiH.

Na mjestu gradonačelnika ostao je do 1993. godine, a 1992. je izabran i u Sabor, gdje je ostao do 1995. godine (Drugi saziv Hrvatskog sabora).

nakon što se povukao iz politike ponovno se posvetio glumi. Imao je zapažene uloge u filmu Maršal i TV seriji Obećana zemlja, gdje je tumačio likove inspirirane Titom i Tuđmanom.

Tekst: Mario ĆUŽIĆ/Wikipedija

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply