GRADSKA SKUPŠTINA: Prijedlog plana gospodarenja otpadom prošao sa 28 ruku ZA i 21. PROTIV

GRADSKA SKUPŠTINA: Prijedlog plana gospodarenja otpadom prošao sa 28 ruku ZA i 21. PROTIV

Nakon aktualnog sata, i kratke stanke zastupnici su započeli 19. sjednicu na kojoj će se raspravljati o  54. točke koje se nalaze u dnevnom redu. Ivan Šikić politički otac Milana Bandića, ponovo je sjeo u klupe Gradske skupštine.

Većinom glasova prihvačen je Plan gospodarenja otpadom do 2015. koji je bio sporan zbog moguće gradnje spalionice u Resniku.

Po riječima gradonačelnika Milana Bandića ovo danas je povijesna odluka o Centru za gospodarenju otpadom s prijedlogom kompostane, sortirnice i konačnog uređaja za obradu komunalnog otpada.

-Danas smo donijeli povijesnu odluku o Centru za gospodarenju otpadom s prijedlogom kompostane, sortirnice i konačnog uređaja za obradu komunalnog otpada. Sve drugo ćemo riješiti u hodu kroz studiju izvedljivosti. Danas smo donijeli povijesnu odluku isto kao što smo je donijeli za Jakuševac i pročišćivač otpadnih voda.- rekao je Milan Bandić.

A prije  povijesnog donašanja odluke događalo se svašta, pričalo se o povijesti, o dagađajima u rasponu od 1971. do 1992. godine, spomenuta je i aktulana Željka Markić, citirao se i kardinal Kuharić, spomenuti su i pioniri, čak su i turopoljske svinje bile spomenute u raspravi koja je trajala  više od tri sata.

Davor Bernardić je prvi pokrenuo polemiku sa povijesnim činjenicima, jer Bečka spalionica počela je sa radom davne 1971. godine.

– Te godine  Elvis je snimio ‘Suspicious mind’, Hrvatska je imala ‘proljećare’, a Indija i Pakistan bili su u sukobu. 1987. spalionica je kratko zatvorena, a obnovljenu tehnologiju dobila je 1992. Tada su košarkaši s Draženom Petrovićem osvojili srebro i Hrvatska je postala članica UN-a. Čovjek ide u smjeru vraćanja prirodi i u lipnju su pokrenute izmjene šest EU direktiva o otpadu. Tom momentu Grad Zagreb bi se trebao prilagoditi. SDP podržava želju da s sustavno riješi gospodarenje otpadom – to je pitanje života i smrti – ali ne možemo podržati plan koji nije na tragu najnovijih smjernica niti govori puno o reciklaži i smanjenju komunalnog otpada.- rekao je Davor Bernardić.

U polemiku se uključio i Andrija Mikulić koji je podsjetio Bernardića tko je bio na vlasti sve ove godine i kolko puta su imali priliku riješiti puno problema.

–  Zagrebački SDP 2006. donio izmjene Prostornog plana u kojem je Resnik planiran kao lokacija za spalionicu otpada. Tada je u Skupštini bi sadašnji predsjednik Ivo Josipović, Neven Mimica, Igor Dragovan, Jurica Meić. I pitam se gdje su nestale druge lokacije bilo ih je 6-7, o njima se ne prića, sada se prića samo o jednoj i to je Resnik. Sve su to pitanja na koje nemamo odgovore. Skinimo maske i kažimo ljudima istinu.- rekao je Andrija Mikulić.

Mario Župan predložio je da se o Prijedlogu plana gospodarenja otpadom glasa javno, prozivanjem imenom i prezimenom i da se vidi tko je za a tko protiv.

Predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor, svoju raspravu počeo je na interesantan način.

– Malo prije sam razgovarao sa potredsjednicima na hodniku i kolega Bernardić rekao je jednu dobru rečenicu, lijepo je biti u oporbi , ne trebaš donositi ovako tešeke odluke. Sigurno da je lakše biti oporba i da možeš tada obečati ljudima ono što oni žele čuti, ali koliko god je teško ova odluka, ona se mora donijeti.- rekao je Darinko Kosor.

Plan gospodarenjem otpadom, donesen je sa 28 glasova ZA 21 protiv. Za su bili zastupnici Liste grupe birača nositelja Milana Bandića, HSLS-a, HSS-a, HSU-a i BUZ-a, dok su se toj odluci usprotivili SDP, HDZ, HSP AS i HNS.Inače, BUZ je u klubu s HDZ-am i HSP dr. Ante Starčević (HSP AS).

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

 

 

 

Leave a Reply