ZAGREBAČKI HNS: „Novouređena Mesnička predstavlja opasnost za građane “

ZAGREBAČKI HNS: „Novouređena Mesnička predstavlja opasnost za građane “

HNS Grada Zagreba poslao je priopćenje u kojem pišu kako novouređena Mesnička ulica ne zadovoljava sigurnosne standarde jedne europske metropole te poziva nadležne gradske vlasti da poboljšaju mjere sigurnosti na toj lokaciji. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Nakon više od tri mjeseca uređivanja i cijene obnove od 10 milijuna kuna, što je u rangu godišnjeg proračuna nekih manjih gradova u Hrvatskoj, mišljenja smo kako građani ne mogu biti zadovoljni učinjenim. Nivelacija nogostupa i kolnika problematičan je potez na tako strmoj cesti te se pribojavamo kako će, unatoč ograničenju brzine, pješaci, pogotovo u uvjetima skliskih i snijegom prekrivenih prometnica, biti znatno ugroženiji nego do sada.

Dodatni minus je nedovoljna širina nogostupa na pojedinim dijelovima Mesničke ulice, kao i činjenica da pješački prelazi nisu označeni zebrom za pješake već samo tablom kraj ceste. Objašnjenje Grada Zagreba kako ne smiju crtati pruge za zebru na kockama čini se, u najmanju ruku, uvreda zdravom razumu obzirom da su prije uređenja zebre bile uredno iscrtane.

Također, smatramo kako bi podne oznake, ukoliko se već išlo na takvo rješenje, trebale biti konstantno upaljene, a ne bljeskati povremeno. Sve pobrojano čini Mesničku ulicu opasnom za sudionike u prometu, pogotovo za pješake. Stoga pozivamo nadležne u Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet da interveniraju i zahvatima koji su jednostavni, ali učinkoviti kao što su, za početak, iscrtavanje zebri i promjena režima rada svjetlosnih oznaka, poboljšaju sigurnosne uvjete u toj ulici prije nego što se desi najgore i netko nastrada”.- piše u priopćenju zagrebačkog HNS-a.

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

 

Nažalost, Mesnička ulica posljednji je u nizu pokazatelja nekonzistentne politike Grada Zagreba u području prometa gdje se, umjesto mišljenja struke, uvažavaju i primjenjuju stihijska rješenja pojedinaca iz gradske vlasti.

Leave a Reply