Radovi na izgradnji novog putničkog terminala napreduju prema planu

Radovi na izgradnji novog putničkog terminala napreduju prema planu

Ministri u posjetu gradilištu novog putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb

Anka Mrak Taritaš, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske i Siniša Hajdaš Dončić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske posjetili su danas gradilište novog putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb te izrazili zadovoljstvo napretkom radova.

Ministre je uime Međunarodne zračne luke Zagreb pozdravio Bruno Mazurkiewicz, predsjednik Uprave MZLZ-a, David Gabelica i Hulya Sofuoglu, članovi Uprave MZLZ-a. Na samom početku prikazan je film – vizualizacija prve faze projekta. Nakon toga, gospođa Sofuoglu održala je prezentaciju o napretku radova od prve, vrlo opsežne pripremne do trenutne faze, a najavila je i najvažnije aktivnosti i radove koji će biti provedeni do kraja godine, poput početka radova na čeličnoj konstrukciji, početka uvođenja mehaničkih, električnih instalacija te vodoinstalacija i početak radova na bazenu za reternaciju vode.

Joško Mikulić, predsjednik Uprave tvrtke Viadukt, hrvatske građevinske tvrtke koja ima udio u konzorciju ZAIC, koncesionaru nad zagrebačkom zračnom lukom i glavni izvođač radova za cjelokupne vanjske radove, objasnio je napredak spomenutih radova, uključujući ceste, parkirališta, stajanku, staze za vožnju, viadukt, podvožnjak, most i sustav odvodnje sa reternacijom i pumpnim stanicama te najavio današnje otvaranje podvožnjaka i pristupne ceste do novog putničkog terminala.

Uz Viadukt, još su tri hrvatske građevinske tvrtke trenutno angažirane na projektu – Kamgrad za betonsku konstrukciju zgrade te unutarnje pregradne stijene – zidove,  Zagreb Montaža Grupa za čeličnu konstrukciju krovišta i fasade te KFK Tehnika, kao izvođač radova na krovištu.

Anka Mrak Taritaš, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske, je komentirala:

„Željela bih najprije naglasiti kako me, danas, kad nema više toliko gradilišta kao nekad, posebno veseli obići neko novo gradilište. Ovaj posjet Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb mi predstavlja posebno zadovoljstvo zbog činjenice da je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja sudjelovalo, i još uvijek  sudjeluje, u cijelom projektu.  Riječ je o vrlo zahtjevnom poslu izdavanja lokacijske i građevinskih dozvola na koji smo iznimno ponosni. Uzimajući u obzir kratke rokove u kojima je sve odrađeno i obim posla o kojem se ovdje radi, smatram da imamo odlično ‘prolazno vrijeme’.

S njom se složio i Siniša Hajdaš Dončić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske koji je istaknuo:

 „Drago mi je što sam pri posjetu gradilištu novog putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb još jednom svjedočio tome kako se projekt odvija prema planu. Izuzetno sam zadovoljan napretkom i dinamikom radova, ovo je primjer gradilišta na kojem se intenzivno počelo raditi odmah i to se jasno vidi.“

Bruno Mazurkiewicz, predsjednik Uprave MZLZ-a je također izrazio svoje zadovoljstvo napretkom radova te naglasio kako mu je drago što je imao priliku pozdraviti ministre na gradilištu novog putničkog terminala.

 

 

 

Leave a Reply