Pokrenite se i vrtite zdravi film

Pokrenite se i vrtite zdravi film

Stručnim skupom u Zagrebu, koji je okupio nastavnike tjelesne i zdravstvene kulture iz 63 osnovne škole iz cijele Hrvatske, započela je četvrta sezona projekta Vrtim Zdravi Film, koji zajednički provode Hrvatski školski sportski savez i tvrtka Nestlé Adriatic.

Važnost projekta prepoznali su i Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Agencija za odgoj i obrazovanje, proslavljeni sportaši  Nika Fleiss i Matej Mamić.

Projekt, čiji je cilj edukacija učenika sedmih razreda o važnosti pravilne prehrane i bavljenja tjelesnom aktivnošću, ove će školske godine obuhvatiti više od 3.300 učenika i time dosegnuti brojku od ukupno 8.000 djece sudionika u projektu.

– Koliko je Vrtim Zdravi Film važan za našu zajednicu govori i zabrinjavajuća brojka od 15,7 % učenika koji su se u prošloj sezoni projekta izjasnili kao redovito tjelesno aktivni minimalno 60 minuta dnevno. Nadamo se da ćemo s ovim i sličnim projektima potaknuti mlade da se više kreću i barem rekreativno bave sportom te da od rane dobi usvoje pravilne prehrambene navike. – rekao je  Nikola Perković, predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza.

– Vrtim Zdravi Film dio je Nestlé inicijative pod nazivom ‘Healthy Kids’ (Zdrava djeca), u kojoj je samo u prošloj godini sudjelovalo više od 6,9 milijuna djece iz 68 zemalja diljem svijeta. Iznimno smo ponosni što su i hrvatski sedmaši dio ovog globalnog projekta. Nadamo se da će škole, ali i roditelji shvatiti važnost svoje uloge kada je riječ o kreiranju pozitivnih prehrambenih navika od najranije dobi, a sve kako bi zajedničkim snagama podržali napore javno-zdravstvenih institucija u prevenciji pretilosti, jednog od vodećih problema modernog doba- rekla  je Irena Kurtanjek, voditeljica projekta za regiju iz Nestlé Adriatica.

U projekt Vrtim Zadravi Film uključeni su profeseori tjelesne kulture, koji kroz svoj predmet promoviraju zdravi način života, koji se sastoji od pravilne prehrane i redovitog vježbanja.

Koliko je kretanje i zdravi način prehrane važan za održavanje organizma u dobroj formi obajsnili su i bivši sportaši Nika Fleiss i Matej Mamić.

– Dok sam se aktivno bavila sportom pazila sam na prehranu, to radim i sada. Želja mi je da ovim projektom potaknemo što vioše djece da se bave nekim sportom i da paze što jedu.- rekla je Nika Fleiss.

– Kod profesionalnih sportaša bitna je dobra prehrana, zato Cedevita od ove godine ima nutricionista koji brine o prehrani igrača, tako da igraći imaju u kontinuitetu kvalitenu prehranu.- rekao je Matej Mamić, sportski direktor Cedevite.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto. Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply