Simboličnim zaronom Goran Čolak najavio kampanju “Darujmo ružičasti život”

Simboličnim zaronom Goran Čolak najavio kampanju “Darujmo ružičasti život”

Simboličnim zaronom na zagrebačkim fontanama od minute i 10 sekundi u spomen na 1010 preminulih od raka dojke u 2013., Guinnessov rekorder Goran Čolak najavio je humanitarnu kampanju Europe Donne Hrvatska “Darujmo ružičasti život” u sklopu koje se prikuplja novac za kupnju aparata za intraoperativno zračenje.

Ove se godine kampanji priključio proizvođač dodataka prehrani Solgar, a tijekom listopada u ljekarnama diljem Hrvatske kupci će moći pronaći njihov Skin, Nails and Hair proizvod označen ružičastom vrpcom, a od svake prodane bočice tog proizvoda Solgar će deset kuna donirati udruzi Europa Donna Hrvatska.

Humanitarna kampanja Europe Donne Hrvatska započela je krajem veljače prošle godine, a trajat će sve dok se ne prikupi novac dostatan za kupnju aparata.

Voditeljica kampanje “Darujmo ružičasti život” Nives Moric naglasila je da je aparat prijeko potreban jer ga u Hrvatskoj nema. “Cijena aparata je 500.000 eura, a kada bi bio u Hrvatskoj olakšao bi tijek liječenja, žena ne bi morala ići na 20 ili 30 zračenja, već bi bila ozračena samo jednom i to za vrijeme operacije”, istaknula je.

Istaknuvši da su lani od raka umrle 994 žene i, ono o čemu se manje govori, čak 16 muškaraca, predsjednica Europe Donne Hrvatska Vesna Ramljak rekla je kako ove godine njihova udruga poseban naglasak stavlja na važnost preventivnih i redovitih pregleda te im je cilj potaknuti realizaciju Centara izvrsnosti (Breast Unit Center).

Solgarov ambasador i nositelj Guinnessova rekorda Goran Čolak rekao je da ga je iznenadio podatak da je među umrlima od raka dojke 16 muškaraca. “Uvjeren sam da oni mnogo manje pažnje posvećuju ovoj bolesti od žena”, dodao je. Stoga je apelirao na sve da odu na preventivne preglede i brinu o svom zdravlju bez obzira na spol.

Naglasivši da mjesečno u Hrvatskoj umre oko 90 žena od te opake bolesti te da broj umrlih prošle godine govori da je ta bolest još uvijek neizlječiva, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozvao je građane da se odazovu akciji te se tako na adekvatan način bore protiv toga.

I ove godine na Dan ružičaste vrpce Europa Donna Hrvatska organizira prigodan program na Cvjetnom trgu u Zagrebu, Trgu bana Josipa Jelačića, na uglu Bogovićeve ulice te u većim hrvatskim gradovima.

Pozvali su građane da im se pridruže u subotu, 4. listopada, u obilježavanju Dana ružičaste vrpce od 10 sati ujutro.

Tekst: HINA

Foto: HINA/Damir Senčar/ds

Leave a Reply