Muzička akademija napokon ima svoj dom

Muzička akademija napokon ima svoj dom

San mnogih muzičara napokon je dosanjan, Muzička akademija ima svoj dom, mjesto gdje će stasati mnoge generacije glazbenika. Otvaranju Muzičke akademije prisustvovali su Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske, Aleksa Bjeliš, rektor Sveučilišta u Zagrebu, gradonačelnik Milan Bandić, Dalibor Cikojević, dekan Muzičke akademije Roko Andričević, zamjenik Ministra  znanosti, obrazovanja i sporta

– Ta je zgrada bila san gotovo svih mojih prethodnika,  a o ovome su trenutku maštale generacije i generacije profesora i nastavnika. Danas mogu reći: ‘Imamo zgradu’ i hvala cijeloj Hrvatskoj na tome. – rekao je dekan Muzičke akademije Dalibor Cikojević.

– Ponosan sam i sretan, jer  hrvatska glazba danas ulazi u novu epohu. Uvjeran sam da će glazbeni život u Zagrebu i Hrvatskoj dobiti novi zamah, da će mnogi mladi ljudi na početku svoje karijere naći dobru osnovu i pravi čvrsti oslonac u ovoj zgradi. –rekao je Ivo  Josipović.

– Pet godina gradili smo ovu zgradu, za vrijeme radova obišao sam je više od dvijestotine puta i dočekao sam ovaj povijesni dan. Dan  koji su sanjali mnogi prije nas, a mi imamo sreću da smo taj san pretvorili u javu.- rekao je Milan Bandić.

Dan otvorenog trga upotpunio je bogati kulturni program koji je zapoečeo orkestar Zagrebačke filharmonije, te Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a, koji su na Zdencu života, zajedno s Orkestrom HNK-a i solistima Opere pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinia u 12 sati otvorili izvedbeni dio programa. Svirali su Uvertiru i Zbor Hrvatica iz opere “Porin” Vatroslava Lisinskog, te Završno kolo iz “Ere s onoga svijeta” Jakova Gotovca.

Cijela manifestacija završava velikim koncertom zagrebačkih Filharmoničara u 19 sati ispred same zgrade Muzičke akademije.

Tekst/foto: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply