Bernardić za savjetodavni referendum oko spalionice otpada u Zagrebu

Bernardić za savjetodavni referendum oko spalionice otpada u Zagrebu

Predsjednik zagrebačkog SDP-a i potpredsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić predložio je raspisivanje savjetodavnog referenduma oko gradnje eventualne spalionice u Zagrebu, smatrajući da se o tom važnom pitanju trebaju izjasniti građani.

Grad Zagreb bi trebao raspisati savjetodavni referendum kako bi uz pomoć građana odlučio oko lokacije budućeg centra za gospodarenje otpadom, a i načina zbrinjavanja otpada u gradu Zagrebu, izjavio je Bernardić za Hinu dodavši da bi tako “bilo najpoštenije i najviše fer jer nije u redu da se grad dijeli oko tog važnog pitanja koje se treba riješiti”.

Bernardić smatra da bi odgovorna gradska vlast oko ovakvih pitanja trebala pitati građane za mišljenje na savjetodavnom referendumu te da bi se građanima trebalo ponuditi više lokacija za gradnju centra za gospodarenje otpadom i više načina zbrinjavanja otpada. Građani pak, rekao je, trebaju izabrati koju lokaciju podržavaju i koji način zbrinjavanja otpada.

“Ako se Gradska skupština mogla odgoditi za dva tjedna bez ikakvog razloga, ako su važne odluke za grad mogle čekati bez ikakvog razloga, onda je sasvim sigurno u redu da se glas građana čuje, odnosno da se pričeka dva, tri tjedna i da se ti isti građani pitaju što misle. Svima su puna usta građana pred izbore, a onda kada ih treba pitati što zaista misle o nekom problemu, to se obično ne dogodi”, rekao je Bernardić.

Istaknuo je kako je loše što je zagrebačka javnost podijeljena oko tog važnog pitanja te da definitivno nije dobro jer građani ne znaju detalje tog projekta.

Bernardić se osvrnuo i spomenutu odgodu sjednice Gradske skupština ocijenivši “kako Gradska skupština nije nikada lošije funkcionirala jer se do zadnjeg ne zna kada su sjednice i bezrazložno se odgađaju, mnogo točaka dolazi u zadnji čas na sjednicu. S tim u vezi podsjetio je na “aferu Cibona kada je 50 milijuna kuna praktički došlo preko noći na sjednicu Skupštine, a nakon toga je nastala afera”.

Rekao je “kako smo svjedoci da se sjednice skupštine nisu održavale po nekoliko mjeseci, zastupnicima se ograničilo pravo govora, a dogodilo se i da je bilo izbacivanja sa sjednice (Bernardića) što se nikada u povijesti nije dogodilo. Žao mi je što Skupština tako funkcionira i što se skupštinska većina na neki način prepucava preko leđa građana Zagreba”.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a osvrnuo se i prozivke predsjednika Gradske skupštine Darinka Kosora (HSLS) koji je optužio gradske zastupnike SDP-a, HSU-a i Sjedinjene nezavisne liste iz saziva Gradske skupštine 2005. – 2009. da su 2006. godine izglasali gradnju spalionice otpada na lokaciji zagrebačkog Resnika.

S tim u vezi je rekao kako se “svatko češe gdje ga svrbi, a neke stranke u Hrvatskoj se češu sa svima. Ako gospoda u HSLS-u misle da je nešto krivo imaju priliku već na sjednici Gradske skupštine glasati drukčije – glasati protiv centra za gospodarenje otpadom, ako misle da je to krivo, a ako misle da je lokacija kriva i da je SDP kriv, imaju priliku glasati protiv i to sasvim sigurno onda neće proći”.

Ponovno je ukazao i na to da su reklame još na Trgu bana Jelačića, podsjetivši da je Gradska skupština donijela odluku da se iz užeg središta Zagreba reklame moraju ukloniti do kraja ožujka.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply