Gradonačelnik Bandić primio učenike V. gimnazije i njihove prijatelje iz Krakowa

Gradonačelnik Bandić primio učenike V. gimnazije i njihove prijatelje iz Krakowa

Učenike trećih i četvrtih razreda V. gimnazije i njihove prijatelje iz Poljske, a koji su u Zagrebu u sklopu Projekta razmjene učenika sa školom X. Liceum Ogolnoksztalcace iz Krakowa, primio je danas u Gradskoj upravi gradonačelnik Milan Bandić.

Gosti, na čelu s ravnateljem V. gimnazije Petrom Mladinićem, upoznali su gradonačelnika Bandića s Projektom što se provodi po prvi put. Poljski gimnazijalci, u sklopu svog boravka u Zagrebu, žive u obiteljima učenika domaćina, pohađaju nastavu informatike, matematike, engleskog jezika i povijesti. Također, u tjedan dana koliko su ovdje, za njih su organizirani izleti na Plitvička jezera, u Krapinu, na Medvednicu te razgledi kulturno-povijesnih znamenitosti Zagreba. Prema riječima ravnatelja, cilj im je proširiti suradnju i s drugim državama, tako da se uskoro očekuje razmjena sa studentima iz Francuske i Njemačke.

Ovo je dobar način da proširite svoje vidike, upoznate razne kulture i stilove života i uživate punim plućima u svemu što vam se nudi, rekao im je gradonačelnik te dodao kako i Gradska uprava dobro surađuje s Poljskom te da je Grad Zagreb s Krakowom, još 1975. godine, potpisao Ugovor o suradnji, a 1986. Protokol o suradnji gradova prijatelja. U rujnu 2011. godine, s Varšavom je potpisan Sporazum o prijateljstvu i suradnji.

Ovaj Projekt V. gimnazije uživa punu podršku Grada Zagreba, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, a započeo je u svibnju ove godine, kada je grupa učenika V. gimnazije provela tjedan dana u Krakowu. Tijekom boravka u Poljskoj, zagrebački su gimnazijalci također pohađali nastavu, učili o poljskoj povijesti i kulturi, posjetili su krakovske znamenitosti i muzeje, Auschwitz, rudnik soli i nacionali park Morskie Oko u Tatrama.

Tekst: Zagreb.hr

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply