BUNDEKFEST:Akcija upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica

BUNDEKFEST:Akcija upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica

U utorak, 30. rujna, od 16.00 do 18.00 sati u Zagrebu, u sklopu Bundekfesta, održat će se akcija upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Zaklada ovu akciju organizira uz pomoć Koncertne direkcije Zagreb koji su omogućili održavanje akcije te osigurali šator.

U Registar se mogu upisati svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti te tako doprinijeti u spašavanju života oboljelih od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži. Postupak upisa sastoji se od popunjavanja pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanja uzorka krvi za HLA tipizaciju kojom se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti.

Poruka akcije u Zagrebu, kao i svih akcija upisa koje Zaklada organizira diljem Hrvatske, je lijek je u nama. Porukom lijek je u nama Zaklada želi podsjetiti građane da upisom u Registar mogu povećati šanse za život teško oboljelih.

Zahvaljujući brojnim donorima i donatorima, a nadasve dobrim ljudima, hrvatski Registar danas broji više od 45.000 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Hrvatski Registar dio je svjetskog (Bone Marrow Donors Worldwide), a darivatelji iz hrvatskog Registra dali su šansu za život 25 oboljelih u Hrvatskoj i 17 u inozemstvu.

Foto: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply