Obilježen Svjetski dan srca

Obilježen Svjetski dan srca

U sklopu javno-zdravstvene akcije koju je u povodu Svjetskog dana srca organizirao Grad Zagreb – Gradski ured za zdravstvo, Zaklada Hrvatska kuća srca i Poliklinika Srčana, u Poliklinici za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju Srčana, Zagrepčanima su osigurani besplatni preventivni kardiovaskularni pregledi. Polikliniku i sugrađane koji su se odazvali Akciji, posjetio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Bez Srčane je nezamisliva medicinska usluga Grada Zagreba, prepoznatljiva ne samo u Zagrebu i Hrvatskoj već u cijeloj jugoistočnoj Europi, istaknuo je gradonačelnik, podsjetivši da se je na ovome mjestu, u Draškovićevoj 13, već 1950. godine nalazio Dispanzer za bolesti srca.

Besplatni pregledi u povodu Svjetskog dana srca, što se obilježava 29. rujna, osigurani su za čak stotinu osoba, starosti između 40 i 60 godina, koje nemaju dijagnosticiranu kardiovaskularnu bolest ali imaju neki od čimbenika rizika uključuju: kompletan lipidogram, mjerenje glukoze u krvi, krvnoga tlaka, indeksa tjelesne mase, EKG, izračun rizika te kardiološki pregled s izdavanjem nalaza i preporukom.

Kako se čulo, prigodom obilježavanja Svjetskoga dana srca, Svjetska kardiološka federacija želi usmjeriti pozornost na stvaranje okruženja koje će poticati svijest o važnosti zdravlja srca, jer su srčanožilne bolesti na vrhu ljestvice smrtonosnih bolesti u svijetu. Dosad su već bile uzrokom 17,3 milijuna preranih smrti, a očekuje se da će do 2030. godine ta brojka porasti i do 23 milijuna, što se može spriječiti izbjegavanjem rizičnih čimbenika poput uporabe duhana, nezdrave prehrane i nedostatka tjelesne aktivnosti.

Tekst/Foto: Zagreb.hr

Leave a Reply